Mediabedrijven in VS sluiten even vrede over kabel

Het Amerikaanse kabelbedrijf Time Warner en mediabedrijf Disney hebben gisteren een tijdelijke wapenstilstand getekend. Een contractuele ruzie tussen de twee bedrijven zorgde er eerder deze week voor dat 3,5 miljoen Amerikanen geen kabel-tv konden kijken.

De nieuwszender ABC, eigendom van Disney, werd door Time Warner Cable, onderdeel van mediabedrijf Time Warner, van de kabel gehaald, nadat onenigheid was onstaan over het bedrag dat Time Warner Cable moet betalen voor de doorgifte van Disney-programma's. De Amerikaanse wet geeft mediabedrijven het recht een `eerlijke vergoeding' te vragen aan kabelmaatschappijen voor de doorgifte van programma`s en zenders.

Time Warner Cable en Disney onderhandelen over een contract voor transmissierechten. Het oude contract liep op 31 december vorig jaar af. Time Warner Cable vindt dat Disney te veel geld vraagt. De partijen hebben gisteren afgesproken dat de onderhandelingen in ieder geval tot 15 juli worden verlengd.

Disney dreigde door de ruzie veel financiële schade op te lopen. Deze maand is het sweep-season, een cruciale periode waarin de hoogte van kijkcijfers en advertentie-tarieven wordt vastgesteld. De `sweeps' begonnen vorige week donderdag en duren tot 24 mei.

Bovendien beginnen deze week de play-offs in het ijshockey en worden er binnenkort vier speciale uitzendingen van het populaire programma Who Wants to Be a Millionaire uitgezonden, waarin voor de gelegenheid beroemdheden figureren. Ook dreigden er schadeclaims van adverteerders tegen Disney.

De Federal Communications Commission (FCC), die toezicht houdt op de media- en kabelsector, oordeelde gisteren dat Time Warner Cable een artikel van de communicatie-wetgeving heeft overtreden. Disney had een klacht ingediend bij de FCC. Volgens de FCC mogen kabelbedrijven geen tv-signalen blokkeren tijdens de sweeps.

,,Time Warner heeft duidelijk de FCC-regels overtreden'', zei voorzitter William Kennard van de FCC gisteren in de krant The New York Times. ,,Helaas hebben miljoenen consumenten de prijs moeten betalen. Geen enkel bedrijf zou consumenten moeten gebruiken als marionetten in een persoonlijk contractueel geschil.'' De FCC kan Time Warner Cable een boete van 7500 dollar per dag opleggen.

Intussen gaat de ruzie op de achtergrond door. ABC bood tv-kijkers die een satellietschotel aanschaffen gisteren in een paginagrote advertentie een korting van 198 dollar aan. De aanbieding gold voor abonnees van Time Warner Cable in New York, Houston en Los Angeles. New York werd dinsdag het hardst getroffen door de blokkade van Time Warner Cable.

Time Warner Cable is boos over de actie van ABC. Een woordvoerder spreekt van ,,een aanval op onze business''. Time Warner Cable denkt na over een eigen aanbieding aan zijn klanten, aldus de woordvoerder.