Lockpicken

Een verdachte die drie in hun vak ervaren mensen, een rechter, een officier van justitie en een journalist, met de mond vol tanden achterlaat – is dat niet erg aardig?

Het gebeurde bij de Amsterdamse politierechter. Een man van begin twintig, we zullen hem Antoine noemen, moet voorkomen voor een poging tot diefstal. Antoine is een slungelige, wat verstrooid uitziende man met een sterk Zuid-Limburgs accent. Hij is chemisch analist en studeert farmacochemie.

Op een nacht werd Antoine aangetroffen op een geparkeerde motorfiets die niet van hem was. Volgens twee politieagenten morrelde hij aan het slot. Hij bleek ook in het bezit van een setje gereedschappen voor het openen van sloten. Ze ondervroegen hem op het bureau. ,,Ik verklaar niks'', zei Antoine woedend, ,,jullie kunnen de klere krijgen.''

De zaak lijkt zo ondubbelzinnig als maar kan. Een jonge dief, op heterdaad betrapt. Maar dan komt Antoine op de zitting met zijn verhaal. Ja, hij had 's nachts na een feestje op die motorfiets met een slot zitten spelen, maar het was niet het slot van de fiets geweest. Het was een los slot dat hij bij zich had gehad.

,,Ik vind dit geen verklaring'', zegt de officier van justitie.

,,Dat moet u weten'', zegt Antoine onverstoorbaar. Waarna hij begint uit te leggen dat hij beoefenaar is van een sport waarvan niemand in de zaal ooit gehoord heeft. Het heet `lockpicken', naar de Engelse benaming voor het openpeuteren van een slot. Achter dat woord blijkt een boeiend, internationaal wereldje van verenigingen schuil te gaan. In Nederland heet het de Nederlandse Vereniging van Hang- en Sluitsport (NVHS), in Duitsland waar Antoine lid is is het de Sportsfreunde der Sperrtechnik.

De leden leggen zich toe op het openen van gecompliceerde sloten zonder ze dat is de grote kunst te beschadigen. Elke lockpicker bezit daartoe een lederen hulsje met fijne pennetjes, gelijkend op tandartsinstrumenten, die luisteren naar namen als `de hook', `de snake' en `de diamondpick'. Het is een serieuze sport. ,,Een opleiding voor inbrekers tref je bij ons niet'', waarschuwt de NVHS op internet (zie www.lockpicking.nl).

Een bezeten lockpicker heeft altijd zijn spullen bij zich om in een verloren uurtje wat te peuteren. Antoine laat me na de zitting een slot zien. ,,Ziet er makkelijk uit, maar het is een heel lastige, er zijn sloten die je niet open krijgt zonder beschadiging.''

De rechter en de officier luisteren verbluft naar het verhaal van Antoine en zijn advocate. Wat op ordinaire diefstal leek, blijkt te herleiden tot een curieuze hobby. De officier ziet haar zaak uiteenvallen. ,,Ik vraag vrijspraak'', zegt ze, ,,hij had de schijn tegen.'' De rechter gaat met haar mee, maar hij is wel erg kwaad op Antoine. ,,U had dit verhaal aan de politie moeten vertellen. Dat had ons een hoop werk en geld gescheeld. Ik verzoek u deze zaal zo snel mogelijk te verlaten.''