Kinderagenda

Vreemde kunstwerken

Wat is de overeenkomst tussen een schilderij van Roger Raveel en een verftube van keramiek, of wat heeft een schilderij van cirkels gemeen met een kanonskogel en een crinoline? Nog tot en met 7 mei zijn in het kindergedeelte van het Centraal Museum in Utrecht `vreemde' kunstwerken te zien die speciaal uit het depot – het archief van het museum – tevoorschijn zijn gehaald. Een andere expositie gaat over de kunstenaar Theo van Doesburg. Hij maakte graag vierkantjes en hij was ook dol op verkleden. Tijdens een middagrondleiding kom je daar alles over te weten.

*Vreemde Stellen T/m 7 mei, Theo van Doesburg t/m 18 juni op wo za en zo. Kids Centraal, kindermuseum van het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht Inl 030-2362362

Oorlog door Kinderogen

Wat voor spelletjes deden kinderen in de oorlog, en wat kregen ze te eten in 1943? In het Flehite Museum in Amersfoort kruipen kinderen tussen 10 en 12 jaar in de huid van oorlogskinderen. In het museum `wonen' vier bedachte kinderen, Roel, Marietje, Nathan en Annie. Zij komen uit heel verschillende gezinnen en in 1940, bij het uitbreken van de oorlog, wonen zij allen in het Soesterkwartier in Amsersfoort. De vader van Annie zat in het verzet, de vader van Roel werd lid van de NSB, en bij Nathan thuis zaten onderduikers verstopt. Wat bespraken deze kinderen met elkaar, en wat beleefden ze als ze elkaar opzochten. Het vijfde kind woont in het museum ernaast, dat is Armando, nu een bekend beeldend kunstenaar, toen een 10-jarige jongen die zijn belevenissen opschreef.

*Oorlogskinderen, bezet Amersfoort door kinderogen bekeken, Stichting Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort T/m 18 juni di t/m vrij 11-17u za en zo 13-17u, feestdagen dicht Toegang ƒ3,50 Inl extra activiteiten 033-4619987

Schepen en jeeps

Het Legermuseum viert Bevrijdingsdag met demonstraties van modelschepen en - voertuigen. In de gracht voor het museum is er alle ruimte voor grote modelschepen, zoals het vliegdekschip de Victorius, dat in de oorlog nog heeft meegeholpen aan de ondergang van de Bismarck. Er vaart ook een Engels fregat, en een model van een Amerikaans vliegdekschip uit de Golfoorlog. Sommige scheepsmodellen zijn wel twee meter lang en het zwaarste weegt vijftig kilo. Op de binnenplaats van het museum rijden tien elektronisch bestuurde modelvoortuigen rond, zoals jeeps en terreinvoertuigen. Kinderen die op 5 mei het museum bezoeken en de 5 mei-advertentie van het Legermuseum uit de Delftse Post, Delftse Courant, Haagse Courant of het Algemeen Dagblad meenemen krijgen gratis een bouwplaat van een jeep.

*Legermuseum, Korte Geer 1, Delft 5 mei 11-17u (gratis toegang); verder ma t/m vrij 10-17u za/zo 11-17u

Inl 015-2150500

Muziekroute

Welk kind is in staat om 40328794 blaadjes van een boom te schilderen? En kan iemand laten horen hoe het ruisen van een boom eigenlijk klinkt? Op 7 mei kunnen kinderen van 6-12 jaar meedoen aan de Kinder Muziek Route. Drie groepen deelnemers bezoeken bij toerbeurt drie verschillende locaties. Groep 1 begint in Het Klooster waar kinderen gaan schilderen en onder het luisteren naar accordeonmuziek (oude kleding mee). De tweede locatie is de St. Maartenskerk voor een klankspel met een orgel en een opgewonden vleugeltje. Tot slot gaat de groep op zoek naar wezens in de monumentale tuin van het Ambtmanshuis. Loop op je tenen en fluisteren misschien ontmoet je de twee wezens die daar zijn neergestreken. De route wordt afgesloten in de St. Maartenskerk waar alle artiesten met elkaar een muzikaal feestje maken.

*Kinder Muziek Route, Theater Agnietenhof, Tiel. Zo 7 mei om 14u, ƒ12,50 (kassa Agnietenstraat 22) Vertrek op locatie 1,2 of 3 Inl en res 0344-613647, indien gesloten boodschap inspreken.

Verrassingstocht

Op zoek naar autocoureurs en brandweerlieden terwijl de vlammen aan je kleding likken op het eiland Hot. Of bibberend materialen testen in het klimaathuisje op het eiland Cool. De tentoonstelling Hot Cool Strong Light in het Textielmuseum is ingedeeld in vier eilanden, met elk een eigen thema. De meeste kinderen dragen wel eens tennis- of sportkleding, gemaakt van textiel met een bijzondere eigenschap. Of ze rijden op een fiets met een frame van heel sterk materiaal. Op de tentoonstelling wordt duidelijk hoe textiel brandwerend of isolerend wordt. Er is een survivaltocht in de test- en speelruimte waar kinderen opdrachten krijgen. Hoe snel kun je een lichtgewicht tent opzetten? En heb je een deo nodig als je een etappe hebt gefietst in zweetdoorlatende kleding?

*Hot Cool Strong Light T/m 3 dec, Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg Open ma t/m vrij 10-17u za en zo 12-17u 5 mei gesloten, Entree 6-12 ƒ2,75 13-18 ƒ3,75 volw ƒ7,50 MJK gratis, Inl 013-5494564 of textielmuseum@tilburg.nl