Investering 230 mld in S-Arabië

De grootste oliemaatschappijen ter wereld hebben Saoedi-Arabië, de grootste olie-producent ter wereld, een investeringsprogramma van 100 miljard dollar (230 miljard gulden) voorgesteld. Dit heeft een regeringsfunctionaris van Saoedi-Arabië gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om projecten, die in waarde uiteenlopen van 500 miljoen tot 25 miljard dollar, in met name de gassector, de elektriciteitsvoorziening en de ontziolting van zeewater. Prins Saoed, die gisteren bij de Rode Zee een persconferentie hield, gaf aan dat ,,elke dollar die in de gassector wordt geïnvesteerd ene investering genereert van 5 tot 8 dollar in andere sectoren van de economie.''

Dat betekent volgens hem dat ,,ongeveer 500 miljard dollar in de Soedische economie wordt geïnvesteerd'', waarmee een ,,radicale en positieve wending kan worden gegeven aan alle economische sectoren''. De investeringen moeten d eeconomsvhe groei vergroten, nieuwe banen scheppen en de levensstandaard van de burgers in het land verhogen.

De aanbieding is gedaan door twaalf oliemaatschappijen, waarvan acht uit de Verenigde Staten en vier uit Europa afkomstig zijn. Elke miljard die zij investeren in de gassector schept volgens Saoedi-Arabië 2.000 banen en nog eens 16.000 banen in de industrieën die met de gassector zijn verbonden. De Amerikaanse maatschappijen zijn MobilExxon, Chevron, Texaco, Conoco, Philliops, Enron, Occidental en Marathon. De Europese bedrijven zijn BP Amoco, Koninklijke/Shell, TotalFinaElf en Eni.