Internationaal

LONDEN

De aandelenkoersen op de beurs in Londen zijn vanmorgen bij opening licht omlaag gegaan.

Met Britse en Amerikaanse renteveranderingen in het vooruitzicht waren beleggers voorzichtig. Analisten verwachten dat de Bank of England de kortetermijnrente vandaag met een kwartprocentpunt verhoogt. De FTSE-index stond vroei in de middag nagenoeg onveranderd op 6.190 punten.

FRANKFURT

Op de beursvloer in Frankfurt werd aanvankelijk minder angstig gereageerd op de aanstaande rentewijzigingen. Ook de verliezen van de Amerikaanse indices konden niet verhinderen dat de Duitse beursindex hoger opende. Dat was vooral te danken aan koerswinsten van zwaargewichten als Deutsche Telekom, Deutsche Bank en Dresdner Bank. De DAX-index leverde de winst in de loop van de ochtend weer in en stond rond het middaguur 0,08 procent lager op 7.371 punten.

PARIJS

Ook Parijs bleef een fiks lagere opening bespaard dankzij een stroom aan positief nieuws. Zwaargewicht Alcatel en glasproducent Saint-Gobain mochten een winst van meer dan 4 procent bijboeken na de presentatie van goede cijfers over het eerste kwartaal. Tegen de middag noteerde de CAC-index een winst van 0,16 procent op 6.446 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de beurzen in het Verre Oosten hebben terrein moeten prijsgeven als gevolg van de dalingen op Wall Street.

Tokio kon niet reageren, omdat de beurs er tot maandag dicht is in verband met drie Japanse feestdagen. In Hongkong daalde de Hang-Sengindex 1,7 procent, terwijl de beursgraadmeter in Singapore 1,1 procent moest inleveren. In Zuid-Korea sloot de beurs 0,2 procent lager. In Australië eindigde de index 1,65 procent in de min.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de beurs van New York hebben gisteren opnieuw averij opgelopen. De Nasdaq, graadmeter voor technologiefondsen, leverde ruim 2 procent in op 3.707 punten. De Dow-Jonesindex verloor 2,34 procent op 10.480 punten. Beleggers wachtten angstig op de kwartaalcijfers over het productie- en kostenniveau die vandaag worden gepubliceerd. Ook werd met weinig vertrouwen vooruitgeblikt op de toespraak die Alan Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), vandaag houdt. De voortekenen zijn ongunstig. Gisteren gepubliceerde gegevens over de verkoop van duurzame goederen in de VS duiden op een te harde groei van de economie. Dat kan betekenen dat de Fed half mei besluit de rente niet met 0,25 procentpunt, maar met 0,50 procentpunt te verhogen.