Herfkens gul voor Mozambique bij gebrek aan tv-actie

,,Ik ben een beetje verder gegaan dan ik normaal ga'', zegt Eveline Herfkens, minister van Ontwikkelingssamenwerking. De terreur van het voetbal op tv gecorrigeerd, de Britten wat geld uit de zak geklopt voor het goede doel, de Scandinaviërs overtuigd. Tevreden verlaat Herfkens de tweedaagse donorconferentie in Rome voor Mozambique, bedoeld om internationale steun te krijgen voor wederopbouw na de recente overstromingen.

Nederland geeft de komende twee jaar 45 miljoen dollar, ongeveer honderd miljoen gulden. Dat is ruim een tiende van het totale bedrag dat door Mozambique wordt gevraagd, en het dubbele van de jaarlijkse steun uit Nederland.

Volgens Herfkens was er wat goed te maken. ,,Er was enorm veel solidariteit in Nederland tijdens die overstromingen, maar er kwam geen tv-actie. Er waren problemen met de voetbaluitzendingen of zo,'' vertelt Herfkens. ,,Ik denk dat Mozambique daardoor toch een honderd miljoen heeft misgelopen. Dus ik dacht: ik doe wat extra, namens alle Nederlanders.''

Royale steun is volgens de minister eens te meer op zijn plaats omdat Mozambique zich op deze donorconferentie van zijn beste kant heeft laten zien. ,,Meestal zie je na dit soort rampen dat ontwikkelingslanden claimen dat er miljarden nodig zijn. Maar Mozambique heeft sober berekend wat echt nodig is. Er is een fantastische minister van Financiën, een vrouw overigens, dat zie je ook niet vaak, die haar huiswerk had gemaakt. Ze hebben een goed actieplan neergelegd.'' Het Nederlandse geld wordt nog deze week overgemaakt. Dan kan het werk beginnen. ,,Mozambique verdient het dat je de regering je cheque stuurt in plaats van zelf als donor te gaan micromanagen.''

Als een van de grootste donors heeft Herfkens dinsdagavond, aan de vooravond van de conferentie, actief gelobbyed voor Mozambique. Daarbij is haar vriendschap met Clare Short, de Britse staatssecretaris voor Internationale Ontwikkeling, van pas is gekomen.

De Britten hadden nog niet alles doorgerekend. ,,Ik heb tegen de Britse delegatieleider gezegd: `Bel nou even met Claire, die moet je toch een indicatie kunnen geven?'. Dat heeft geleid tot nog eens vijftien miljoen dollar extra. Nog belangrijker: ik heb een aantal delegaties ervan kunnen overtuigen om dit geld op die speciale account van Mozambique te storten, zodat het onmiddellijk kan worden uitgegeven. Scandinaviërs die dat niet van plan waren, zeiden toen dat ze het ook zouden doen.''