Helpt fusie pond of euro?

Britse politici hebben de fusie van de Londense beurs met die in Frankfurt unaniem toegejuicht, maar ze bleven voorspelbaar verdeeld over de gevolgen voor de Europa-politiek van premier Blair. Meer in het bijzonder over de vraag of de fusie een steun is voor het behoud van het Britse pond dan wel voor de snelle toetreding tot de Europese muntunie.

Aan de nieuw te vormen iX worden de aandelenkoersen voorlopig genoteerd in de valuta die het genoteerde bedrijf zelf kiest, in de praktijk ponden of euro's. Gavin Casey, scheidend directeur van de Londense beurs, noemde het gisteren aanvankelijk ,,zinnig'' dat de koersen op termijn volledig in euro's worden genoteerd. Maar hij weigerde later te erkennen dat de beurs de druk op de regering-Blair opvoert om een besluit te nemen over toetreding tot de euro.

Volgens Business for Sterling (BfS), een groep van kleine en middelgrote bedrijven die campagne voert voor behoud van het Britse pond, bevestigt de fusie ,,dat Londen kan floreren als financieel centrum van wereldformaat buiten de opgeschroefde belastingen en regelgeving van de Economische en Monetaire Unie'', aldus Dominic Cummings van BfS. Een financiële woordvoerder van de Conservatieve Partij onderschreef dat.

Maar Britain in Europe, de tegenspeler van BfS waarin veel grotere Britse bedrijven zijn verenigd, zag in de fusie een teken dat ,,we onze kop uit het zand moeten halen en de euro als realiteit moeten accepteren.'' Handel via twee valutastelsels zou de kostenbesparingen van de fusie veel minder effectief maken, zeggen City-analisten. Een hoge financiële bestuurder in Londen zei kortgeleden tegen deze krant dat het voor de meeste financiële instellingen ,,een uitgemaakte zaak'' is dat het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk moet toetreden tot de euro.

Londen heeft voorzichtig positief gereageerd op het voorstel het eigen transactiesysteem Sets te vervangen door het Duitse Xetra. Sets, vorig jaar voor miljoenen guldens opgelapt, heeft fors aan reputatie verloren door een reeks storingen. Op een cruciale handelsdag was het vorige maand urenlang uit de lucht. De pil wordt verguld doordat de nieuwe Britse-Duitse combine gebruik maakt van het Britse orderverwerkingssysteem Crest.