Fokkers dreigen met rechtszaak

De Nederlandse vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren (NFE) gaat minister Brinkhorst (Landbouw) voor de rechter slepen. Brinkhorst kondigde eind maart aan dat nertsenhouders die nu nog een bedrijf beginnen of die een bedrijf overnemen, geen aanspraak kunnen maken op een overgangsregeling bij een eventueel verbod op nertsenfok, later dit jaar. Hierdoor is het voor nertsenhouders onmogelijk geworden hun bedrijf te verkopen, stelt de NFE. De NFE stelt dat Brinkhorst ,,geen juridische basis'' heeft om bedrijfsovernames en nieuwe nertsenhouderijen ,,onmogelijk te maken''. Zolang er geen wet ligt waarin op termijn een verbod van de nertsenhouderij is opgenomen, kan Brinkhorst ook overnames niet verbieden, aldus de NFE. Brinkhorst krijgt twee weken de tijd om deze ,,omissie'' recht te zetten. Laat hij dat na, dan stapt de NFE naar de rechter.