Finale komt in zicht voor Real Madrid

Real Madrid heeft gisteravond een belangrijke stap gezet in de richting van de finale om de Champions League. In het Santiago Bernabeu versloegen de Madrilenen Bayern München met 2-0. De kans is groot dat de eindstrijd in Parijs een geheel Spaanse aangelegenheid wordt.

Real Madrid is de afgelopen maanden onder coach Del Bosque weer een eenheid geworden. De discipline is teruggekeerd en het zelfvertrouwen bij de spelersgroep is hersteld. Zo bleef bijvoorbeeld de talentvolle 18-jarige Casillas, die door Del Bosque in het doel is gezet, gisteren wederom knap overeind in de Champions League. Tekenend voor de opmars van Real was de eclatante 3-2 overwinning in de kwartfinale tegen Manchester United veertien dagen geleden.

Het elftal van coach Del Bosque begon gisteren tegen München sterk aan de wedstrijd, maar wist niet het niveau van twee weken geleden te benaderen. Bayern München, dat eerder dit jaar met 4-2 en 4-1 van Madrid had gewonnen, kon gisteren niet imponeren. Zonder de naar Amerika vertrokken Matthäus en de geblesseerde Effenberg kregen de Duitsers moeilijk vat op het spel van Real Madrid. Uitblinker was de 22-jarige Real-spits Raúl. Hij stond aan de basis van de beide Madrileense doelpunten.

Na vier minuten opende de weer door Real in genade aangenomen Fransman Anelka de score. Na een pass van Raúl kwam hij vrij voor doelman Kahn en schoot de bal in het dak van het doel. Voor het eerst sinds de spits in Madrid is, vierde hij een doelpunt samen met zijn medespelers. Overigens wil Real Madrid, dat bijna een half miljoen gulden schuld heeft, Anelka nog steeds graag verkopen. Paris Saint German zou geïnteresseerd zijn in de jonge aanvaller, die ook zijn plaats in de Franse nationale ploeg kwijt is.

In de 22ste minuut kwam Madrid fortuinlijk op 2-0 na een eigen doelpunt van Jeremies. De Duitser liep de bal na een actie van de Spanjaard Salgado achter zijn eigen doelman. Beide ploegen kwamen in een saaie tweede helft niet meer tot scoren.

Del Bosque was na afloop ingenomen. ,,Dit is een droomresultaat. Deze 2-0 is een ideaal uitgangspunt voor de volgende wedstrijd in de halve finale, maar we weten hoe sterk Bayern kan zijn'', zei de trainer die dit jaar de ontslagen Toshack opvolgde. Madrid zal volgende week in München niet kunnen beschikken over Karanka en Salgado. Beide kregen gisteren een gele kaart en zijn geschorst.

Bayern-coach Hitzfeld moest toegeven dat Real Madrid dit keer beter was geweest dan zijn eigen ploeg. Maar hij wilde de hoop op een finale nog niet opgeven. ,,Wij kunnen in de return best drie doelpunten maken'', stelde Hitzfeld. Ook Bayern-spits Santa Cruz gelooft er nog in dat de Duitsers net als vorig jaar de eindstrijd kunnen halen. ,,We hebben dit jaar twee keer vier doelpunten gemaakt tegen Madrid, dus waarom zouden we er nu geen drie kunnen maken?'', zei Santa Cruz.

De kans bestaat dat Champions League-finale op 24 mei in Parijs een Spaans onderonsje zal worden. De winnaar van Real Madrid-Bayern München treft waarschijnlijk Valencia dat afgelopen dinsdag Barcelona met 4-1 vernederde. Nog nooit werd de finale in de Champions League gespeeld door twee ploegen uit hetzelfde land.

Voor Real is de Champions League waarschijnlijk nog de enige mogelijkheid om dit seizoen nog een prijs te veroveren. In de Primera Division staat de club met nog drie wedstrijden te spelen vijf punten achter op koloper Deportivo la Coruña. Espanyol schakelde de ploeg uit in het nationale bekertoernooi. Bayern strijdt nog samen met Bayer Leverkusen om de Duitse titel.