`EK 2000 levert 35 miljoen aan Nederland op'

Nederland zal ongeveer 35 miljoen gulden winst maken op de organisatie van het EK voetbal. Dat zegt de leider van de ambtelijke EK projectgroep, directeur-generaal EK 2000 P. van Zunderd, vandaag in deze krant.

Het voetbaltoernooi Euro 2000, dat van 10 juni tot en met 3 juli wordt gespeeld in acht Nederlandse en Belgische steden, zal een economische impuls van 270 miljoen gulden opleveren.

Dat is vooral een gevolg van de 500.000 overnachtingen en bestedingen door supporters uit het buitenland. Ook zijn er inkomsten dankzij het feit dat Nederlanders wegens het toernooi hun vakantie niet in het buitenland doorbrengen. Van de inkomsten vloeit de helft, 135 miljoen gulden, via belastingen en accijnzen naar de staatskas.

Het toernooi kost Nederland volgens Van Zunderd ongeveer 100 miljoen gulden. Daarvan is 30 miljoen gulden bestemd voor de inzet van extra politiemensen. Andere kostenposten zijn het gratis reizen met het openbaar vervoer voor supporters op de dag van de wedstrijd die ze bezoeken, alsmede grootschalige evenementen om grote groepen supporters te vermaken tussen de wedstrijden door. ,,We worden er niet rijk van'', aldus Van Zunderd.

Nederland wil volgens de EK-baas bij supporters vooral de indruk wegnemen dat Nederland een land is waar alles mag. Daartoe krijgen alle supporters tijdens hun reis naar wedstrijden van Euro 2000 een brochure met een aantal huisregels toegespeeld.

Van Zunderd: ,,Er zijn mensen in het buitenland die denken dat hier alles mag. Dat hebben we eind vorig jaar laten peilen. Ze denken dat ze alles wat ze thuis niet mogen doen, hier kunnen uitproberen of botvieren. We maken ze duidelijk dat er hier wel degelijk regels gelden en dat wie zich daar niet aan houdt, op boetes kan rekenen.''

INTERVIEWpagina 2