Econoom Bajuk nieuwe premier van Slovenië

Slovenië heeft een nieuwe premier. Het parlement in Ljubljana koos gisteren met 46 tegen 44 stemmen de conservatieve econoom en bankier Andrej Bajuk tot opvolger van de vorige maand ten val gebrachte Janez Drnovšek.

Bij twee eerdere stemmingen was Bajuk (56) er niet in geslaagd voldoende steun te krijgen om premier te worden. Hij heeft nu twee weken de tijd om een nieuwe regering te vormen. De eerste prioriteit van zijn regering zal de aansluiting bij de Europese Unie zijn, zei hij na zijn verkiezing.

Bajuk is een van de drie vice-voorzitters van een partij die pas vorige maand is gevormd uit de fusie van twee politieke partijen, de christen-democratische SKD en de Volkspartij SLS. De nieuwe partij heeft de naam `SLS+SKD-Sloveense Volkspartij' gekregen. Het was die fusie die vorige maand het lot van de regering van Janez Drnovšek bezegelde: de SLS maakte deel uit van de regering, terwijl de christen-democraten in de oppositie waren. De fusie bracht de SLS ertoe zich bij de oppositie aan te sluiten. Drnovšek zag zich na een verloren vertrouwensstemming genoodzaakt af te treden.

De nieuwe Sloveense premier, de derde in negen jaar, heeft het grootste deel van zijn leven buiten Slovenië doorgebracht. Toen hij één jaar oud was verlieten zijn ouders Joegoslavië, waar Tito's communisten aan de macht waren gekomen. Bajuk groeide op in Argentinië, waar hij het tot hoogleraar economie bracht. Sinds 1994 is hij directeur van de Europese afdeling van de in Parijs gevestigde Inter-American Development Bank.