Dure grap van scholier leidt tot grote commotie op KLM-vlucht

De kans is groot dat de ouders van de 14-jarige K.van der A. uit Oirschot een forse schadeclaim kunnen verwachten. Een grapje van hun zoon heeft afgelopen maandag onbedoeld grote commotie veroorzaakt. De KLM-vlucht van Eindhoven naar Londen werd afgebroken, 68 passagiers bereikten hun bestemming pas een dag later, de Explosieven Opsporingsdienst (EOD) moest in actie komen, evenals de brandweer en de Koninklijke Marechaussee voor een strafrechtelijk onderzoek.

De jongen werkte vorige week bij een cateringbedrijf in Best en moest daar bestek en servetten inpakken. Met een viltstift schreef hij op een servet in gebrekkig Engels: `Bom on board'. Maar, zoals hij gisteravond vertelde aan luitenant A. de Geus van de Marechaussee, bedacht hij direct dat ,,je zoiets niet kunt maken''. De jongen legde het servet terzijde. ,,Op een of andere manier is het later toch ingepakt en kwam het met de vliegtuigmaaltijden terecht in de verzegelde trolleys'', zegt De Geus.

Een van de passagiers in het KLM-toestel TRA 27 naar Londen kreeg maandag het servet in handen en gaf het aan een stewardess. Na overleg besloot de gezagvoerder terug te keren naar Eindhoven, waarop de EOD werd gewaarschuwd. De passagiers moesten in verband met de (getuigen)verhoren urenlang wachten voor ze naar een hotel konden vertrekken. Pas de volgende dag konden ze hun reis vervolgen.

Toen de scholier er achter kwam wat hij had aangericht, schrok hij en vertelde hij zijn ouders wat er precies was gebeurd. Die namen contact op met het cateringbedrijf dat de politie informeerde. ,,Het was geen opzet van hem, meer een soort balorigheid'', aldus De Geus. Een woordvoerder van de KLM zei vanmorgen: ,,Onze juristen bekijken nu wat er moet gebeuren. Het zou heel goed kunnen dat we de schade proberen te verhalen.''