Dow mag Union Carbide overnemen

De Europese Commissie (EC) heeft gisteren onder voorwaarden groen licht gegeven voor de overname van Union Carbide door Dow Chemical. De geplande overname werd in augustus vorig jaar bekendgemaakt. De twee chemiebedrijven zijn gevestigd in de Verenigde Staten, maar hebben ook activiteiten in Europa. Dow heeft een groot productiebedrijf in Terneuzen.

Door de overname ontstaat een van de grootste producenten van plastic en chemicaliën ter wereld. Om de concurrentie niet in gevaar te laten komen, eist de Brussel dat Dow verschillende gepatenteerde technologieën afstoot. Ook mag de knowhow van Dow Chemical niet worden gebruikt worden in Univation, een joint venture van Union Carbide en Exxon.

Brussel heeft gisteren ook de fusie tussen de Amerikaanse aluminiumproducenten Alcoa en Reynols onder voorwaarden goedgekeurd. Beide partijen moeten een aantal activiteiten afstoten om niet te dominant te worden op de wereldmarkt.