Doet u mij maar een uientaartje met chocola!

In Brussel is onlangs het allereerste chocoladerestaurant ter wereld geopend. Voor wie zin heeft in vis met chocoladesaus, cacaosoep of een broodje geitenkaas met chocola.

In Latijns-Amerika was chocola oorspronkelijk een bittere drank met chilipepers. Toen ontdekkingsreiziger Hernán Cortes in de zestiende eeuw naar Spanje was teruggekeerd met cacao, werd het daar vooral gebruikt in wildgerechten als bindmiddel met een lekker smaakje. Pas toen er later suiker werd toegevoegd, begon de chocola in Europa aan zijn grote opmars. Geen mens die er meer aan denkt om even buiten de deur te gaan lunchen met cacao-soep, gevogelte met bittere chocola of visterrine met witte chocoladesaus.

Toch is dat precies wat je kunt bestellen bij Chocolat-Thé in Brussel, volgens kenners het enige chocoladerestaurant ter wereld. De eigenaar, Jean Galler, een bakkerszoon van onder de rook bij Luik, heeft zich in twintig jaar tijd weten op te werken tot een van België's betere chocolademakers. Nu hij tot in het verre Oosten naam heeft gemaakt met pralines en repen (waaronder extra-puur, dat nu driftig door andere fabrikanten wordt nagemaakt), acht hij de tijd gekomen om de traditionele, hartige recepten ook aan de man te brengen.

Toen hij oktober vorig jaar in Brussel zijn vijfde Chocolat-Thé opende winkel annex tearoom aan een kerkpleintje in de gemeente Ukkel -, trok menig chocolade-adept daar de wenkbrauwen op bij het lezen van de menukaart: uientaartjes met chocola, ganzeleverpaté met chocola, broodjes geitenkaas zelfs met chocola. Naast zout en peper staat een cacaomolen op tafel, voor als het nóg niet genoeg is.

Veel andere chocolademakers schotelen dit soort dingen alleen aan besloten gezelschappen voor, bij wijze van ludiek experiment. Sommige chocoladekookboeken hebben twee of drie bladzijden met hartige gerechten, meer niet zelfs in `chocoladeland' België. In restaurant Château du Lac in Genval maken ze iets hartigs met chocola als je het ruim van tevoren bestelt. De koks van het Meridien-hotel in Brussel kookten eens twee weken lang een paar voor- en hoofdgerechten met chocola. Ook voor Galler begon het als ,,een serieuze grap'': ,,Eindeloos proberen en proeven. De eerste Marokkaanse pastilla die ik thuis maakte met chocola, was een ramp.'' Nu wil hij eind dit jaar in Gent en Namen ook chocoladerestaurants openen.

De meeste klanten in de tearoom in Ukkel drinken rond het middaguur echter warme chocolademelk of thee met een taartje. Weinigen, geeft Galler toe, wagen zich nog spontaan aan een stoofpot: ,,Ik dacht dat het sneller zou gaan''. Het idee dat een hele maaltijd met chocola zwaar op de maag zou liggen, dat vis- en chocoladelucht elkaar maar moeilijk verdragen of dat het hele bord enkel naar (zoete) chocola zou smaken, blijkt taai. Doordat het restaurant er met zijn oranjig-en-vergulde tafels en stoeltjes uit ziet als een typisch Brusselse tearoom en je bovendien langs de bonbons en taarten naar een tafeltje moet lopen, wordt het bange voorgevoel dat er een reep mierzoete chocola over de kip met groente wordt gesmolten, helaas ook niet ontkracht.

Alleen wie het proeft, merkt dat het niet zo is. Als je niet weet dat je cacaosoep eet, kun je denken dat je een bord linzensoep voor je hebt. De chocoladesmaak is totaal afwezig. `Gevogelte met chocola' doet eerder denken aan een milde Indiase curry, met zoveel specerijen erin dat je niet precies weet welke. Voor de pastilla met duif en cacao geldt hetzelfde. Witte chocoladesaus bij de vis is zelfs voor mensen die niet bijzonder van chocola houden een subtiele vondst: licht, niet dominant en al helemaal niet te zoet. Zelfs wie een sandwich met bloemkool en nootjes durft te bestellen, zal later bekennen dat het misschien juist dat beetje cacaoschaafsel moet zijn geweest dat het nog lekker maakte ook.

Chocolat-Thé, parvis Saint-Pierre 6, Ukkel, Brussel. Open van 9u30-18u30, behalve op maandag. Groepen kunnen op afspraak ook 's avonds reserveren: 00-32-2-346.46.49. Lunch met twee hartige gerechten, een toetje en een glas wijn komt voor twee personen op ongeveer honderd gulden.