Cricket treedt toe tot de wereld van list en bedrog

De internationale cricketraad ICC heeft gisteren harde maatregelen aangekondigd tegen de corruptie in deze sport. Spelers kunnen levenslang worden gestraft.

Cricket is zijn naam als heilige sport definitief kwijt. Zelfs in deze tak van sport lopen, hoe kan het ook anders, bedriegers en valsspelers rond. Van wie dat nog niet wist, of wilde weten, heeft Hansie Cronje, de aanvoerder van het gerenommeerde cricketland Zuid-Afrika, de ogen geopend door toe te geven geld van een Indiase bookmaker te hebben ontvangen.

Met name in India wordt er massaal gegokt op het verloop van cricketwedstrijden. Cricket is daar de populairste sport en wordt door miljoenen mensen gevolgd. Bookmakers proberen de weddenschappen te beïnvloeden door spelers om te kopen. In ruil daarvoor krijgen ze belangrijke informatie over de wedstrijden (opstellingen, weersverwachtingen), of, in het ergste geval, worden afspraken gemaakt dat spelers een bepaalde prestatie leveren of juist niet leveren.

Cronje en drie ploeggenoten worden er door de Indiase politie van beschuldigd in een wedstrijd in maart bewust slecht te hebben gespeeld. De spelers hebben dat ontkend. Het aandeel van Cronje in de valsspelerij zou volgens hem `slechts' hebben bestaan uit het vooraf verschaffen van informatie. Het is zeker niet het eerste geval van corruptie dat in het cricket in de openbaarheid is gekomen. In het verleden werden al spelers uit Australië en Pakistan berispt en beboet. Maar Cronje heeft met zijn bekentenis voor een schok gezorgd. Van hem had niemand het verwacht. De razend populaire aanvoerder stond bekend als een zeer integer mens, een ware sportman.

De kwestie-Cronje was ook aanleiding voor de internationale cricketraad om in spoed bijeen te komen. Dat gebeurde de afgelopen twee dagen op heilige grond, Lord's in Londen. Aan het einde van de bijeenkomst kondigde de voorzitter van de ICC, de Indiër Jagmohan Dalmiya, maatregelen aan tegen overtreders. Levenslange schorsingen voor cricketers die op oneerlijke wijze wedstrijden beïnvloeden. Spelers die informatie aan derden verschaffen zullen van twee tot vijf jaar worden uitgesloten.

De ICC had een krachtige daad kunnen stellen door Cronje meteen voor twee jaar te schorsen. Het onderzoek naar zijn bemoeienissen in de corruptie moet weliswaar nog beginnen, maar hij heeft al bekend fout te zijn geweest. En als zijn aandeel groter mocht blijken dan hij beweert, had de schorsing altijd nog kunnen worden verhoogd. Vooralsnog blijft het dus bij stoere taal van de ICC. De toekomst moet uitwijzen hoe ver de cricketbestuurders daadwerkelijk willen gaan om de naam van hun sport te zuiveren.

Mogelijk wordt men binnenkort al op de proef gesteld. Voorzitter Dalmiya, wiens eigen naam in Londen nog even werd gezuiverd van betrokkenheid bij corruptie met tv-gelden, maakte gisteren ook bekend dat landen, die niet optimaal meewerken aan onderzoeken naar overtredingen zullen worden uitgesloten van het spelen van internationaal cricket. Dat gevaar zou nu voor Pakistan dreigen. De ICC wacht al geruime tijd op de uitkomsten van een onderzoek uit dat land naar mogelijke corruptie van zes spelers uit de Pakistaanse ploeg. De onderzoekers hebben gisteren nog vijf weken respijt gekregen. Maar wat gebeurt er als er het rapport er dan nóg niet is? Zullen de Pakistanen dan ook echt worden gestraft? In dat geval wordt het pas echt oorlog in het cricket.

Door het voorval met Cronje, die in Zuid-Afrika is veroordeeld tot een leven als kluizenaar, zullen spelers in het vervolg waarschijnlijk wel voorzichtiger worden met betrekking tot valsspelerij. Daarom is het interessanter om te zien wat voor een zaken uit het verleden nog boven water zullen komen. De kwestie-Cronje staat zeker niet op zichzelf. Er valt volgens insiders nog veel vuil te verwachten. Zelfs bij twee wedstrijden van het afgelopen WK zou er sprake zijn geweest van corruptie. Van dat toernooi werd één duel in Nederland gespeeld. Eén van de ploegen in Amstelveen was destijds Zuid-Afrika, met Cronje als toen nog fiere captain.