Buskaping met dode schokt Japan

Eén dode en het land in schoktoestand. Dat is het voorlopige resultaat van een buskaping door een 17-jarige jongen in Japan. Na 15 uur spanning maakte de politie vanmorgen met een bestorming in de ochtendschemering een einde aan de kaping.

De kaping door de 17-jarige is teken van de groeiende, doelloze misdaad onder jongeren. De jongen, gewapend met een groot keukenmes, kaapte de bus op het eiland Kyushu in zuid-Japan. Hij vroeg om een pistool en wilde naar Tokio. Om indruk te maken stak hij met zijn mes willekeurig richting passagiers. Een 68-jarige vrouw overleed later aan nekwonden. Enig motief voor de daad is niet duidelijk.

Vergelijkbare moorden hebben de laatste tijd vaker plaats. Eerder deze week liep een eveneens 17-jarige jongen een huis binnen in de stad Nagoya en stak de vrouw des huizes dood. Na 24 uur in treinen te hebben rond gereden gaf hij zich over aan de politie want hij ,,was moe en had het koud'', aldus berichten in de Japanse media. Zij motief voor de moord: ,,Ik wilde weten hoe het is om iemand te vermoorden.''

Twee incidenten die vorig jaar opzien baarden betroffen een jongen die willekeurig een zes-jarige op een schoolplein doodstak en de kaping van een jumbo-jet met 517 passagiers aan boord door een jongen die wel eens zelf wilde vliegen. Vlieg-ervaring had de jongen al met videospelletjes opgedaan en nu was het tijd voor het echte werk. De piloot weigerde echter de besturing over te geven, waarop de jongen hem dood stak. De co-piloot overmeesterde hem en bracht het vliegtuig weer veilig aan de grond.

De incidenten zijn symptoom van dieper gaande problemen onder jongeren. Zo stijgt de afgelopen jaren ook het aantal zelfmoorden onder jongeren en het aantal leerplichtige jongeren dat weigert naar school te gaan. Als oorzaken wijzen sociologen onder meer op desintegratie van lokale gemeenschappen doordat naoorlogs Japan geheel is gefixeerd op nut voor het bedrijfsleven, het toenemende aantal gezinnen met slechts éénkind en/of één ouder, en het gebrek aan toekomstperspectief in de huidige recessie. Het aantal schoolverlaters dat werk vindt staat op een diepterecord. Tegelijkertijd zien jongeren dat tegenover de brave generatie van hun ouders, die jarenlang als loonslaven hebben gezwoegd, oude sociale `beloften' zoals levenslange werkgarantie zonder probleem worden verbroken.