Bevoegdheden Londense `parlement' beperkt

Vijf miljoen inwoners van Londen kiezen vandaag voor het eerst rechtstreeks een burgemeester en een `parlement' met 25 leden. De Greater Londen Authority (GLA), zoals de nieuwe groep van bestuurders en 400 ambtenaren gaat heten, krijgt echter beperkte bevoegdheden.

De 33 Londense deelgemeentes blijven grotendeels hun eigen zaken runnen, zoals het openbaar onderwijs, de sociale dienst, het parkeerbeleid of het ophalen van de onroerendgoedbelasting en het huisvuil. Dat doen ze al sinds de Greater Londen Council (GLC), het laatste overkoepelende stadsbestuur, in 1986 werd afgeschaft.

De burgemeester krijgt weliswaar in naam een budget van 3,3 miljard pond (ruim twaalf miljard gulden) om politie, infrastructuur en openbaar vervoer te betalen, maar de regering blijft de facto uitmaken hoe het geld wordt besteed.

Belastingen blijven ook onder het landsbestuur vallen.

Op termijn kan de burgemeester alleen een heffing voor spitsverkeer invoeren en morrelen aan de hoogte van het parkeergeld. De opbrengst daarvan mag hij alleen besteden aan verbetering van het openbaar vervoer. De burgemeester wordt verantwoordelijk voor het runnen van de metro. De beslissing over de beste manier om de modernisering van de Underground te financieren domineerde de campagnes, maar valt buiten zijn competentie.

Het stadsbestuur kan richtlijnen geven voor een schoner milieu, culturele zaken, toerisme en etnisch beleid. Ook zou het de stad kunnen voordragen als gastheer voor de Olympische Spelen.