Beursfusie triomf `kleine Napoleon'

De fusie van de beurzen van Frankfurt en Londen wordt in Duitsland gezien als een `coup' van Seifert. De ambitieuze baas van de Duitse beurs heeft lang gestreefd om van Frankfurt een internationaal financieel centrum te maken. Kanselier Schröder spreekt liever van `Finanzplatz Europa'.

Het is Werner Seifert gelukt. De chef van de Duitse beurs wordt de directeur van de grootste beurs in Europa: de IX (de International Exchanges), de superbeurs die uit de fusie van Frankfurt en Londen ontstaat.

,,Napoleon verovert de Londense vesting'', schreef de Financial Times Deutschland over de `kleine Bonaparte' zoals Seifert door vrienden wordt genoemd. Hij is een visionair maar geen dromer. De Zwitser, die in Duitsland economie studeerde, zag eerder dan menig voorganger bij de beurs, dat de globalisering en invoering van de euro geen ruimte meer bieden voor nationale effectenmarkten. ,,Er is geen enkele reden waarom wij in Frankfurt gevestigd moeten zijn'', zei hij eind januari nog tijdens een dineetje voor financiële experts in Frankfurt. ,,Ik kan me goed voorstellen dat ik in Londen woon. Waarom niet?''

Toen leek het een onschuldige opmerking. Nu vertrekt de ambitieuze Seifert inderdaad naar het financiële centrum, dat zich kan meten met New York en Tokio. Al sinds Seifert in 1993 naar Frankfurt werd gehaald om beursvoorzitter te worden, heeft hij gedroomd van één Europese beurs, die ,,innovatiever en sneller dan de concurrentie'' is. De fusie, die waarschijnlijk ook Milaan en Madrid zal behelzen, is immers de opmaat naar een Europese aandelenmarkt.

Nadat eerdere pogingen met Londen te fuseren waren mislukt, is Seifert er eindelijk in geslaagd ,,Londen op de knieën te krijgen'', zoals een financieel specialist opmerkte. De suggestie dat een manager uit Frankfurt zo'n prominente post zou veroveren in het financiële hart van Londen zou enkele jaren geleden nog absurd geklonken hebben. Frankfurt is eerder een stad van bankiers dan van beurshandelaren. Vergeleken bij de London Stock Exchange, die bijna twee keer zo groot is als de Duitse beurs, lijkt Frankfurt een oase van rust.

Toch is het vooral aan Seifert te danken dat Frankfurt in korte tijd dermate internationaal aanzien heeft verworven, dat Londen nu bereid is het succesvolle Duitse handelssysteem Xetra over te nemen inclusief de Duitse beurs-directeur.

Deutsche Bank-topman Rolf-Ernst Breuer - die geldt als heimelijke architect van de Duits-Britse fusie - had Seifert destijds naar Frankfurt gehaald om het provinciaalse financiële centrum in Hessen open te breken. Dat is Seifert, jarenlang manager bij McKinsey, gelukt. Niet alleen heeft hij met de introductie van Xetra een elektronisch handelssysteem gelanceerd, dat als beste en meest betrouwbare in Europa geldt. Met de versmelting van de Zwitserse met de Duitse termijnbeurs (futures en opties) tot Eurex in 1998 heeft Seifert de weg geopend voor de grootste termijnbeurs van de wereld met de omvangrijkste markt voor derivaten. Ook de samenwerking van Eurex met de tweede grote derivatenbeurs ter wereld, het Amerikaanse Cbot, hoort tot de successen van Seifert. Door de fusie met het Luxemburgse Cedel tot Clearstream, smeedde Seifert het grootste orderverwerkingsbedrijf in Europa.

Daarnaast begon hij drie jaar geleden met de introductie van de Neuer Markt, de markt voor jonge technologische ondernemingen. Alle Europese beurzen hebben inmiddels 'nieuwe markten' voor nieuwkomers, maar geen markt is zo explosief gegroeid als de Neuer Markt van Frankfurt. Hoewel de standaardaandelen in de toekomst in Londen genoteerd zijn, zal de handel in de snelle groeifondsen van de Neuer Markt in Frankfurt blijven, dat een internationale markt voor pan-Europese technologiefondsen moet worden met een 24-uurs handel.

De zetel van de Duitse beurs mag naar Londen verdwijnen, in Duitsland wordt de fusie als `coup' van Seifert uitgelegd. Londen en Frankfurt onderstrepen dat het een fusie van twee gelijken betreft, maar de Duitsers hebben meer dan 50 procent van de stemrechten in de Europese beurs. 199 jaar na haar oprichting gaat de Londen Stock Exchange - een van de laatste `Britse' ondernemingen in de Londense City in buitenlandse handen over, merkte de Süddeutsche Zeitung op. Bondskanselier Gerhard Schröder denkt liever Europees. ,,De fusie versterkt vooral Finanzplatz Europa''.