Baan en KPN zetten negatieve toon op Damrak

Het Damrak kon zich vanmorgen niet onttrekken aan het negatieve sentiment op Wall Street. Een stroom aan positief nieuws hield het verlies van de Amsterdamse beursgraadmeter nog enigszins binnen de perken.

Het aandeel Baan zakte vanmorgen verder weg. Het geplaagde softwarebedrijf deed een poging de onrust over de beroerde vermogenspositie te temperen. De handel in aandelen Baan werd aan het eind van de ochtend een kwartier stilgelegd toen het bedrijf uitleg gaf over zijn financiële positie.

In een persverklaring zei Baan dat de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns nog steeds bereid is aandelen Baan te kopen, ook nu de koers is gedaald tot ver onder de kritische grens van 3 euro. De aankondiging kon de beleggers op het Damrak niet echt bekoren. Rond de middag stond het aandeel Baan met een verlies van bijna 13 procent op een koers van 2,30 euro.

Ook het aandeel KPN moest terrein prijsgeven. De Spaanse regering liet vanmorgen weten zich tegen een fusie van KPN en telecombedrijf Telefónica te verzetten. De Spanjaarden vrezen dat de Nederlandse staat in de nieuwe combinatie te veel invloed krijgt. Op het Damrak verloor het aandeel KPN bijna 2 procent op een koers van 122,50 euro.

De AEX-index opende lager onder invloed van de daling van de Nasdaq en de Dow Jones. Vooral de telecomaandelen en de technologiesector hadden het zwaar te verduren. Rond de middag noteerde de AEX-index een verlies van 0,42 procent op een stand van 667 punten.

Opvallende stijgers waren de uitgevers Wolters Kluwer en VNU. Wolters Kluwer profiteerde van de opnieuw opgelaaide geruchten over een samenwerking met de Canadese elektronische uitgever Thomson. Het aandeel dikte 1,8 procent aan op een koers van 27,65 euro. VNU deed het zelfs nog iets beter en mocht een winst van ruim 3 procent bijboeken op 64,50 euro.

Overnameplannen deden ook het aandeel Unilever opveren. Het fonds was 1,3 procent meer waard op een koers van 47,80 euro. Unilever zal naar verwachting een hoger bod uitbrengen op het Amerikaanse Bestfoods, dat een eerste bod van meer dan 18 miljard dollar afwees. Verzekeraar Aegon mocht ruim 2 procent bijboeken op 79,65 euro. Het bedrijf maakte vanmorgen de resultaten over het eerste kwartaal bekend. De nettowinst kwam uit op ruim 1,1 miljard gulden, 54 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook Koninklijke/Shell presenteerde mooie kwartaalcijfers. De oliemaatschappij behaalde een nettoresultaat van bijna 7,5 miljard gulden, het beste resultaat ooit. De hogere olieprijs en forse kostenbesparingen dreven het resultaat op tot recordhoogte. Beleggers beloonden het aandeel Shell aanvankelijk met een forse winst, maar in de loop van de morgen viel het aandeel terug tot een verlies van 0,09 procent op 63,94 euro. De goede cijfers zijn volgens analisten al in de prijs van het aandeel verwerkt.