Amerikaans vermaak in de polder

Waar ooit de hoogst verantwoorde Flevohof stond, is nu een Amerikaans pretpark neergestreken: Six Flags. Met spectaculaire achtbanen die luisteren naar namen als Via Volta en Space Shot. Het educatief gehalte is nul-komma-nul.

Wat bezielt mensen om zich in drie secondes tot een snelheid van negentig kilometer te laten projecteren? In een ijzeren bakje nog wel te verstaan, dat vervolgens ook nog eens over de kop duikt. De wereld van pretparken is er één voor kinderen en de volwassen liefhebber. De laatste toevoeging in het Nederlandse aanbod heet Six Flags Holland.

De naam Six Flags zal de meeste Nederlanders waarschijnlijk niet veel zeggen. In Amerika is de merknaam ongeveer net zo bekend als Coca-Cola en Nike. Waar Disney vier parken wereldwijd heeft, kent Six Flags alleen al in de Verenigde Staten 56 parken. Na de overname van de Walibi-parken en het Warner Brothers-park in Duitsland moet Europa volgen. Het park in Nederland, voorheen bekend als Flevohof en vervolgens Walibi Flevo, heeft als eerste de naam Six Flags meegekregen en laat dan ook een onmiskenbaar Amerikaanse indruk achter.

Direct bij de ingang is het al raak: hoewel de palmboom niet tot de natuurlijke flora van Flevoland behoort, zijn er bij de kassa voldoende te vinden om je in Florida te wanen. Uit de speakers schalt de muziek van de Rocky-films. En wie niet in guldens wenst te betalen, kan bij de kassa ook Looney Tunes-euro's kopen. Leuk voor de kids, maar koop er niet te veel, want het pretgeld is niet terug te wisselen naar lokale valuta.

Op zichzelf is het park niet nieuw. Althans, de locatie niet. Maar van het oorspronkelijke karakter van de wat meer educatieve Flevohof is weinig over. We hebben duidelijk te maken met op Amerikaanse leest geschoeid vermaak: net zoals elke Big Mac exacte hoeveelheden vlees, saus en sesamzaadjes kent, lijkt ook het pretpark inmiddels een eigen recept te kennen.

Het begint met de belangrijkste doorvoerweg in het park; deze levensader heet uiteraard (Hollywood) The Main Street. Jeugdidolen zijn een tweede vereiste: in Six Flags lopen de `figuren' van Looney Tunes los rond: Daffy Duck, Bugs Bunny, Tweety en aanverwanten uit de Warner Brothers-stal. Voor het wat oudere publiek maken Superman en Batman hun opwachting als respectievelijk een achtbaan en een dansshow. T-shirts, poppen en andere souvenirs van de tekenfilm- en superhelden zijn uiteraard in de winkels te koop. Het park is opgedeeld in verschillende thema's: in de omgeving van de botsende bootjes (El Rio Grande) dient de bezoeker zich in Mexico te wanen. De hamburgertent heet hier Haciënda, hoewel er geen taco te koop is. Het kinderpark heet Bugs Bunnywereld en de houten achtbaan staat ergens in Sherwood Forrest. Het is dat je Nederlands hoort, anders zou je denken dat je in Amerika bent...

Maar alle extra aankleding ten spijt, de meeste bezoekers komen niet naar een pretpark om volwassenen te zien in een parkieten- of konijnenpak. Six Flags moet het overduidelijk hebben van de attracties. Na de restyling van Walibi Flevo zijn er een stuk of vijfentwintig bijgekomen, waarmee het totale aantal attracties nu op veertig ligt. De attracties zijn onder te verdelen in kinderritjes voor de allerkleinsten (rondraaien in een theekopje), ritjes voor de hele familie (reuzenrad) en de adrenaline-verhogende thrillrides.

Deze laatste categorie zijn de eye-catchers van het park. En daar hebben ze er nogal wat van. De nieuwste en meest enerverende is ongetwijfeld Superman, The Ride: het karretje wordt niet eerst omhoog gesleept, maar direct vanaf de grond geprojecteerd. Volgens de folder wordt de bezoeker met krachten vergelijkbaar met een F16 vanaf de grond in luttele secondes eerst horizontaal weggeschoten om vervolgens in een looping en aanverwante halsbrekende curves te verdwijnen.

Om het allemaal nog gekker te maken, is er ook een achtbaan waarin geen wagentjes, maar een soort kinderzitjes met bezoeker en al worden rondgehusseld. In Space Shot wordt een twaalftal bezoekers een meter of dertig de lucht in gelanceerd en in La Via Volta gaan de wagentjes zowel in de vooruit als de achteruit door de looping. Minder spectaculair, maar veruit de mooiste rollercoaster is de Robin Hood: een grote houten achtbaan. En begin juni moeten er nog een paar bijkomen.

Six Flags levert een park met alles wat je er redelijkerwijs van kan verwachten: imposante achtbanen met aanverwante wachttijden, rondrennende kinderen die het totale gebrek aan educatie lijken te waarderen en een tamelijk soepel lopende organisatie van desondanks niet al te geïnspireerd kijkend, jong personeel dat er voor moet zorgen dat de gast zich geen seconde verveelt.

Six Flags Holland, bij Biddinghuizen in Flevoland. Openingstijden: dagelijks vanaf 10u. Tot 7 mei open tot 19u, van 8-31 mei tot 17u. Daarna veranderen de openingstijden om de paar weken. Toegang: volwassenen ƒ39. Kinderen tot één meter lengte gratis, van 1 meter tot 1 meter 40: ƒ19,50. Inl: 0321-329999