Vijftien jaar cel voor Chinese hamermoord

De zeventienjarige Chinese scholier Xu Li die zijn moeder met een hamer doodsloeg, is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Met deze ,,lichte straf'', aldus een commentaar in het Volksdagblad, is rekening gehouden met de leeftijd van de jongen en de ,,specifieke omstandigheden'' waaronder de moord is gepleegd. Xu Li sloeg in januari zijn moeder dood omdat hij haar voortdurende kritiek op zijn onderwijsprestaties niet langer kon verdragen. Het drama kreeg veel aandacht van de Chinese pers omdat geweld als gevolg van de zware schooldruk sterk toeneemt. Kinderen slaan volgens Chinese statistieken steeds vaker de hand aan zichzelf of reageren hun frustraties af op hun ouders. Chinese ouders stellen hun doorgaans enige kind zeer hoge eisen. Dit wordt aangemoedigd door het op examenresultaten gefixeerde Chinese onderwijssysteem. Sinds de moord van scholier Xu is een serieus begin gemaakt met hervorming van het onderwijs. Verplichte lessen in de avonduren, weekeinden en vakanties zijn verboden en huiswerk voor de laagste twee basisschoolklassen is afgeschaft.