Valencia straft chaos bij Barça genadeloos af

Twee weken geleden had Barcelona in het eigen stadion een magische avond nodig om in de kwartfinale van de Champions League een 3-1 achterstand tegen Chelsea te repareren. Maar na de ontluisterende 4-1 nederlaag in de halve finale tegen Valencia brengt alleen een mirakel de Spaanse landskampioen nog naar de eindstrijd in Parijs.

Zelden werd het even gedurfde als risicovolle 3-4-3 concept van coach Louis van Gaal zo genadeloos tegen het licht gehouden als gisteravond in het kolkende stadion Mestalla. Vooral de keuze van de Barcelona-trainer voor de rechtsbenige verdediger Puyol op de linkerflank wekte bevreemding. Op die positie werd de jonge Catalaan geacht Valencia-spits Angulo uit te schakelen, terwijl het voor de hand had gelegen de Nederlandse `sloper' Bogarde meteen als cipier op te roepen.

Van Gaal beëindigde de lijdensweg van Puyol pas in de rust, maar toen was het kwaad voor Barcelona, dat de geschorste aanvoerder Figo miste, al geschied. Al na tien minuten profiteerde Angulo na een corner van aanvoerder Mendieta van de chaos in de Barcelona-defensie: 1-0. Zo overrompelde Valancia in de kwartfinale ook het favoriet geachte Lazio Roma. De wisselwerking tussen de spitsen Angulo en Carlos Lopez was een plaag voor Barcelona, dat onder leiding van Van Gaal al zes keer van de huidige nummer 5 uit de Primera Division heeft verloren.

Daarom speelde Van Gaal ook met vuur door uitgerekend tegen de sluipmoordenaars van Valencia slechts drie verdedigers – de mandekkers Reiziger en Puyol en libero Frank de Boer – op te stellen. Maar uiteraard wilde de coach van Barcelona niets weten van kritiek op het systeem, waarmee hij bij Ajax furore heeft gemaakt. ,,Aan het spelconcept lag het niet'', oordeelde Van Gaal. ,,De verdedigers stonden te slapen.''

Ook Frank de Boer sprak van ,,drie cadeautjes'' in de eerste helft. In de 25ste minuut ontsnapte Barcelona nog aan een treffer, toen de Zwitserse arbiter Meier ten onrechte een overtreding zag in de wijze waarop Lopez Barcelona-aanvaller Zenden de bal ontfutselde. Prompt sloeg Barcelona terug, met dank aan de Argentijnse verdediger Pellegrino, die vorig seizoen nog werd afgedankt door Van Gaal. De voorzet van Zenden leek een gemakkelijke prooi voor Valencia-keeper Cañizares tot Pellegrino zijn voet tegen de bal drukte: 1-1.

Het bleek uitstel van executie voor Barcelona. De prachtige middenvelders Mendieta en de Argentijn Kily Gonzalez benutten telkens feilloos de ruimtes achter de kwetsbare defensie van Barcelona. Tot ergernis van Frank de Boer werd ,,gepingel van Dani op het middenveld'' twee minuten voor rust onmiddellijk afgestraft door Valencia. Gonzalez bediende Angulo op maat (2-1) en nog was het leed voor Barcelona-verdediger Puyol niet geleden. In de slotseconden van de eerste helft duikelde Angulo gretig over de voet van Puyol, waarna Mendietta Barcelona-doelman Hesp zonder moeite vanaf de strafschopstip passeerde: 3-1.

In het tweede bedrijf mocht dan eindelijk Bogarde opdraven voor Puyol en was Barcelona het meeste in balbezit zonder kansen te creëren. De onzichtbare spits Kluivert stond alleen en de Braziliaanse regisseur Rivaldo liet zich alleen in de openingsfase zien. Valencia loerde voortdurend op de counter en in de laatste minuut onderstreepte de kleine Lopez nogmaals zijn reputatie. Op aangeven van de Italiaanse linksback Carboni haalde Lopez vanaf de rand van het strafschopgebied verwoestend uit: 4-1. ,,Die goal kwam aan als een mokerslag'', erkende Frank de Boer.

Valencia-coach Cuper waarschuwde na afloop meteen voor ,,misplaatste euforie''. Maar zijn spelers verkeerden gisteravond in een roes. ,,Bij een 3-1 voorsprong was ik er nog niet gerust op'', jubelde spits Angulo. ,,Barcelona heeft immers bewezen dat het die achterstand nog goed kan maken. De vierde goal was een psychologische klap voor ze. Maar we zijn nog niet in Parijs. Barcelona zal ons nog laten lijden.'' Frank de Boer mopperde ,,dat we in de eerste helft drie keer niet scherp genoeg waren, want verder was er weinig aan de hand''. De aanvoerder van het Nederlands elftal klampte zich vast aan de gedachte dat Valencia in de competitie in Camp Nou met 3-0 werd verslagen.

Een zege met die cijfers heeft Barcelona opnieuw nodig om zich alsnog te plaatsen voor de finale van de Champions League. Diep in zijn hart zal coach Van Gaal beseffen dat Barcelona volgende week voor een heilloze missie staat. ,,De return wordt extreem moeilijk, omdat Valencia ook dan dezelfde speelstijl zal hanteren'', zei hij. ,,En in het verleden is al bewezen dat die tactiek zijn vruchten afwerpt. Ik zie mezelf nog niet in Parijs staan.''