Studio en café in filmtheater Desmet

Het Amsterdamse filmtheater Desmet aan de Plantage Middenlaan is verkocht aan Paul Weijenberg, eigenaar van Paul Weijenberg Studio's, een geluidsstudio aan de Amsterdamse Sarphatistraat. Weijenberg wil het pand, gebouwd in Art Deco-stijl, laten renoveren en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat behouden. De bioscoopfunctie gaat verloren: in Desmet komen geluidsstudio's, aan de voorzijde van het pand komt een `media-café'. Weijenberg verzorgt faciliteiten en post-produktie voor geluid en werkt vooral voor de omroep. Zijn studio fungeert als Amsterdams `filiaal' voor Hilversumse radio-programma's.

Vanavond sluit Desmet de deuren als bioscoop. Eigenaren O. Merckelbach en R. Swaab, verenigd in VOF Amsterdam Cinema Exploitaitie (ACE) en tevens eigenaren van bioscoop Cinecenter bij het Leidseplein, hebben het gebouw met inboedel eind vorige week verkocht aan Weijenberg. Volgens Swaab waren de eigenaren sinds oktober vorig jaar op zoek naar kopers, nadat een ingrijpende verbouwing en uitbreiding van Desmet om `bouwtechnische redenen' niet mogelijk bleek. Swaab: ,,Onmiddellijk werden we platgebeld door allerlei redders van Desmet. We hebben drie lijstjes gemaakt: mensen die de bioscoop wilden behouden, mensen die het pand wilden behouden en mensen die met de bulldozer wilden komen. We hadden een voorkeur voor iemand uit de eerste categorie, maar het is iemand uit de tweede categorie geworden.''

Swaab verbaast zich over het feit dat de sluiting van Desmet zelfs heeft geleid tot Kamervragen, waarin staatssecretaris Van der Ploeg werd gewezen op een bedreiging voor de Nederlandse filmcultuur. Swaab: ,,We hebben het hier over een Amsterdamse buurtbioscoop!'' Van een verplichting om de bioscoopfunctie te behouden, die zou zijn vastgelegd toen ACE in juli 1997 Desmet kocht, is volgens Swaab geen sprake. In Desmet werken 25 medewerkers, waarvan alleen de bedrijfsleider en de hoofdoperateur fulltime in dienst waren. Voor hen wordt in overleg met de FNV een regeling getroffen.