SPAGHETTI ALLE CARBONARA

Zoveel koks, zoveel versies er zijn van deze klassieke spaghetti alle carbonara. Toen ik er mijn Italiaanse kookboeken op ging nakijken, stond er inderdaad in ieder boek een andere versie. Voor het ene recept (het originele volgens kenners) waren alleen pancetta, pecorino romano en losgeklopte eieren nodig; voor een ander moest er een scheutje witte wijn en gehakte peterselie bij, en in nog een andere ging er slagroom in plaats van eieren in. Deze versie hieronder heb ik zelf in de loop der jaren gemaakt, soms met kleine veranderingen afhankelijk van het feit of ik alle ingrediënten in huis had. Wat voor mij wel onmisbaar is, naast de spaghetti natuurlijk, is de pancetta of bacon, peterselie, eieren en Parmezaanse kaas of pecorino romano.

Breng een grote pan water aan de kook op een hoog vuur. Verwijder het velletje van de salami en snijd de worst in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een pan op een middelhoog vuur, voeg de blokjes pancetta toe en bak die onder af en toe omscheppen goudgeel. Schep er de blokjes salami door, draai het vuur laag en laat heel even bakken. Zet een vlamverspreider onder de pan en houd het mengsel warm. Snijd de plakken prosciutto in reepjes, haal ze zo veel mogelijk uit elkaar en zet weg.

Doe royaal zout in het kokende water. Doe de spaghetti erin en laat in circa 10 minuten bijtgaar koken, waarbij u regelmatig omschept. Giet de pasta af en laat uitlekken. Schep het pancetta-salamimengsel met de olie door de hete pasta. Schep er de reepjes prosciutto en gehakte bladpeterselie door tot alles goed gemengd is. Schep er de losgeklopte eieren door en dan de geraspte kaas. Maal er peper over en dien op. Geef er apart meer versgeraspte Parmezaanse kaas of pecorino romano bij.

    • Kim Maclean