Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over het opkomend neo-nazisme in Chili waar nazistische ideologieën een grote aanhang hebben. Ook aandacht voor het 185 jarig bestaan van de militaire Willemsorde en een portret van de 76-jarige Giovanni Hakkenberg die de orde ontving voor zijn inzet in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van de Zimbabwaanse leider Morgan Tsvangirai die zich keert tegen het geweld en intimidaties van de aanhangers van de regeringspartij van president Mugabe. Verder een reportage over Nederlandse astmapatiënten die problemen hebben met hun verzekeraars. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor de eerste dag van het proces tegen de twee Libische verdachten van de aanslag op de Pan Am-Boeing boven het Schotse Lockerbie en een portret van de Londense burgemeesterskandidaat Ken Livingstone. Ned.3, 22.34-23.08u.

DOCUMENTAIRES

Black Holes. Over de Britse sterrenkundige Phil Charles die met computer-animaties probeert te laten zien wat mysterieuze zwarte gaten eigenlijk zijn en hoe ze ontstaan. Hij werkt met collega-onderzoekers al meer dan zeven jaar aan het vraagstuk van zwarte gaten. NGC, 20.00-21.00u.

Per saldo. Tiende aflevering in een serie over economische ontwikkelingen belicht twee bejaarde AOW'ers en de gang van zaken rond de beursgang van World Online. Ned.3, 20.33-21.00u.

The leaning tower of Pisa. Aandacht voor de 800 jaar oude geschiedenis van de scheve toren van Pisa en de pogingen die werden ondernomen om hem overeind te houden. De toren staat bijna vijf meter uit het lood en is wegens instortingsgevaar al sinds 1990 gesloten voor publiek. Discovery, 21.00-22.00u.

De man die in Dachau bleef. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.43-23.36u.

Het derde oog. Naast beelden van Hitler, Mussolini en andere fascistische kopstukken, maken vooral opnamen van allerlei feestelijkheden in dorpen en steden indruk. Ze tonen hoe het autoritaire nazi-regime een ijzeren greep kreeg op de Duitse bevolking aan het begin van de Tweede-Wereldoorlog. Afl.: Het Derde Rijk in kleur. Canvas, 22.50-23.40u.

Der Sänger aus der Hölle. Over de 21-jarige Poolse journalist en zanger Aleksander Kulisiewicz die in 1940 in het concentratiekamp Sachsenhausen belandde, waar hij illegale zangavonden organiseerde voor medegevangenen. Hij overleefde de gruwelen in het kamp. ARD, 23.00-23.45u.

Inside story. Een gemeenschap in Sherwood vocht de beslissing van de regering aan om een accommodatie te bouwen voor mensen die ernstige zedendelicten hebben gepleegd. Afl.: Not in our backyard. BBC1, 23.20-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Historisch socioloog Jolande Withuis en de cineast Hany Abu-Assad (Het 14e Kippetje) beoordelen de recente media-optredens van koningin Beatrix en president Clinton. Ned.3, 19.55-20.33u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met new age-goeroe Deepak Chopra. Ned.1, 23.36-0.11u.

MUZIEK

De musical award 2000. Opnamen van het muziekgala uit het Circus Theater in Scheveningen op 18 april waar prijzen werden uitgereikt aan uitvoerende kunstenaars in musicalproducties. Liesbeth List won de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar creatie van Piaf in de gelijknamige musical. RTL4, 20.30-22.10u.

Corton & The Beatles. Gesprekken over de betekenis van The Beatles met zangeres Cisca Peters, Rob Bolland en zanger Martin Buitenhuis van Dik Hout. Ook enkele nummers van The Beatles. Veronica, 22.00-22.35u.

SPORT

Voetbal. Verslag van Real Madrid tegen Bayern München in de halve finale van de Champions League. Commentator is Evert ten Napel. TV2, 20.15-22.57u.

KUNST

NPS Cultuurprijs. In de derde aflevering van deze cultuurwedstrijd worden de mezzo-sopraan Tania Kross, meubelontwerper Job Smeets en regisseur Martin Koolhoven beoordeeld. Ned.3, 21.00-22.00u.

FILM

Tremors (Ron Underwood, 1990, VS). Ongebruikelijke kruising van western, monster-griezelfilm en komedie. Reusachtige aardwormen bedreigen woestijnbewoners. Spectaculaire trucages. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Police Academy II: Their First Assignment (Jerry Paris, 1985, VS). Tweede deel in succesrijke reeks banale lachfilms over (bijna) afgestudeerde agenten die elkaar in onnozelheid overtreffen. Met Steve Guttenberg. Veronica, 20.30-22.00u., met reclame.

The Money Pit (Richard Benjamin, 1986, VS). Teleurstellende remake van klassieke verbouwingskomedie Mr. Blandings Builds His Dreamhouse (1948). Tom Hanks en Shelley Long kopen landhuis dat een krot blijkt. Restauratie en jaloezie op gemeenschappelijke vriend Alexander Godunov leiden tot huwelijkscrisis. BBC2, 22.00-23.30u.

Painted Hero (Terry L. Benedict, 1995, VS). Country crooner Dwight Yoakam speelt titelrol in melodrama over rodeo-ster die na jaren terugkeert in geboortedorp en prompt van moord wordt beschuldigd. ARD, 0.50-2.35u. tweetalige uitzending.

The dead can't lie (Lloyd Cotham, 1988, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.45-3.20u.

Maja Steinansikt / Maya Stoneface (Lars Berg, 1996, Noorwegen). Komische jeugdfilm over hechte band tussen vader en dochter. Morgen, Ned.1, 14.38-16.00u.

Emergency Call (Lewis Gilbert, 1953, Eng.). Thriller waarin Jack Warner bloeddonors zoekt voor kind met zeldzame bloedgroep. Tot de kandidaten behoort een voortvluchtige moordenaar. Morgen, BBC2, 14.50-16.20u., zw.