Schrijfster Fitzgerald overleden

De Britse schrijfster en winnares van de Booker Prize Penelope Fitzgerald (83) is afgelopen vrijdag in Londen aan een beroerte overleden. Dit maakte haar familie vandaag bekend. Fitzgerald begon pas te schrijven op zestigjarige leeftijd, nadat haar kinderen waren opgegroeid, maar publiceerde desondanks drie biografieën en negen romans.

Fitzgerald werd geboren in 1916 als telg van een familie van geleerden en schrijvers. In haar romans maakte ze vaak gebruik van autobiografische details uit haar ietwat onconventionele leven. In Offshore (1979), waarvoor ze de Booker Prize ontving, schreef ze over haar leven op een woonboot. Haar laatste roman, The Blue Flower, won de Amerikaanse National Book Critics Circle prize in 1997. Fitzgerald werd vooral geprezen om haar understatement, subtiele, precieze stijl en intellectuele diepgang.