Proces DDR verdaagd

Het dopingproces tegen de oud-voorzitter van de voormalige Turn- en Sportbond van de DDR, Manfred Ewald, is gisteren in Berlijn na een zitting van twee uur verdaagd tot vrijdag. Het openbaar ministerie had aanvankelijk aangekondigd dat de zaak slechts één dag zou duren en dat direct een uitspraak zou volgen. De rechtbank gaf gisteren echter aan nog een aantal getuigen te willen horen.

In totaal lopen er 142 aanklachten tegen Ewald van voornamelijk oud-atletes en -zwemsters uit de DDR. Zij zeggen na hun loopbaan last te hebben van bijwerkingen, zoals een verstoorde hormonale huishouding door het jarenlange gebruik van anabole steroïden. Enkele vrouwen hebben ook gyneacologische problemen. In de jaren zeventig en tachtig kregen vele duizenden sporters in de DDR doping toegediend. De meesten waren niet op de hoogte van de inhoud van de pillen, die ze geacht werden in te nemen.

Ewald heeft zelf nooit doping verstrekt, maar hij wordt als voorzitter van de Turn- en Sportbond, het Oost-Duitse NOC*NSF, verantwoordelijk geacht voor de wandaden. Hetzelfde geldt voor sportarts Manfred Höppner, die directeur van de sportmedische dienst van de DDR was. Ook hij staat terecht. Höppner zal vrijdag een verklaring afleggen.

De inmiddels 73-jarige Ewald vroeg gisteren bij het betreden van de rechtzaal hardop: ,,Wat is hier aan de hand?'' Hij was omgeven door cameramensen en fotografen. Verder zei hij tijdens de korte zitting niets.