Overleg over fusie KPN en Telefónica

KPN en het Spaanse Telefónica voeren overleg over samengaan. Of het om een volledige fusie gaat of over samenvoeging van bepaalde onderdelen van beide telecomconcerns is niet duidelijk.

Het grootste obstakel zouden de eigendomsverhoudingen binnen het nieuw te vormen bedrijf zijn. Bronnen dichtbij de onderhandelingen achten het zeer onwaarschijnlijk dat elk bedrijf de helft van de zeggenschap krijgt. Meer voor de hand liggend is een verhouding van 60 procent voor Telefónica en 40 procent voor KPN. Zo'n verhouding komt ook overeen met de beurswaarde van de bedrijven.

Vooralsnog wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat Telefónica en KPN tot fusie van een aantal bedrijfsonderdelen overgaan. Het zou hier onder meer de divisies voor mobiele telefonie betreffen, die gezamenlijk sterker staan bij de verwerving van dure UMTS-frequenties (waarmee internet en video op de mobiele telefoon mogelijk worden). Daarbij zou sprake zijn van de mogelijke inbreng van een Japanse partner.

KPN bevestigt in gesprek te zijn met het Japanse mobiele-telefoniebedrijf NTT DoCoMo. Die gesprekken gaan over een fusie van KPN's mobiele poot, KPN Mobile, en NTT DoCoMo, aldus een woordvoerder van KPN. ,,Met Telefónica praten we daarentegen over alles'', aldus een KPN-woordvoerder. KPN zou met nog een aantal bedrijven gesprekken voeren. Het is niet bekend om welke bedrijven het gaat.

De koers van Telefónica steeg gisteren spectaculair als gevolg van de officiële bevestiging van de gesprekken met KPN. Het aandeel noteerde aan het eind van de handel 9,23 procent hoger, waarmee de totale beurswaarde van Telefónica in een dag met ruim zestien miljard gulden toenam. Telefónica's internetdivisie Terra wist zelfs een waardevermeerdering van het aandeel van elf procent te bewerkstelligen. Daarmee hebben de fondsen waardedalingen van eind vorige maand in belangrijke mate goedgemaakt.

Ook het aandeel van KPN profiteert van de geruchten over de fusie. Het fonds steeg vanochtend met 5,3 euro (4,24 procent) tot 130,3 euro per aandeel.

Telefónica hield vanochtend vast aan zijn verklaring tegenover de beursautoriteiten van afgelopen maandag, waarin het erkende dat gesprekken met KPN gaande zijn ,,over verschillende zaken, inclusief de mogelijke integratie van alle of delen van zijn bedrijfsactiviteiten''. Vanochtend kon Telefónica geen uitsluitsel geven van een mogelijk tijdstip waarop de resultaten van de onderhandelingen bekend zullen worden. In financiële kringen in Madrid wordt er rekening mee gehouden dat morgen een bekendmaking volgt.

De gesprekken zijn in Spanje gemengd ontvangen. Financiële analisten wezen op de positieve ontvangst vanwege de grotere slagkracht die de nieuwe combinatie op internationaaal vlak zou verkrijgen. In de hoofdcommentaren van verschillende kranten werd evenwel sceptisch herinnerd aan de allianties van Telefónica die de afgelopen jaren zijn gestrand. Tevens werd kritiek geuit op de monopolie-positie van Telefónica op de thuismarkt van vaste lijnverbindingen.