Neem nooit meteen de telefoon op

Velen van ons dragen een zaadje van woede in ons mee. Er hoeft weinig te gebeuren of dat zaadje groeit snel uit tot een explosie van boosheid. De zenboeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, die sinds zijn vertrek uit Vietnam de wereld rondtrekt om wie dat maar wil te verlichten, heeft nog meer wijze raadgevingen. Het direct beantwoorden van een telefoon zou bijvoorbeeld van weinig waardigheid getuigen. Het is beter de telefoon rustig een paar keer over te laten gaan, en dan merk je dat je steeds minder behoefte krijgt om hem op te nemen.

De documentaire Steps of Mindfulness volgt Thich Nhat Hanh op zijn reis in India naar de Boom der Verlichting. Onderweg preekt hij, niet om te bekeren, maar om kennis te verspreiden. De monotone, zachte stem van de monnik draagt niet bepaald bij tot een spannende filmvorm, maar desondanks valt voor te stellen dat zoekers naar het licht erdoor gebiologeerd raken.

De reden dat de ooit feministische distributeur Cinemien films als Schritte der Achtsamkeit en eerder Wissen von Heilen, beide boeddhistische agitprop van Zwitserse oorsprong, met subsidiegeld uitbrengt, is dat `er veel vraag naar bestaat'. Er is weinig contemplatie nodig om deze ongetwijfeld juiste uitspraak toch als een drogreden te ontmaskeren, wanneer die documentaires zo weinig filmische waarde vertegenwoordigen. Maar het is een interessant gegeven, dat de nieuwe doelgroepenmarkt in de filmtheaters opmarcheert naar een ander soort licht dan het feminisme en socialisme van de jaren zeventig. Of zou het misschien hetzelfde zijn?

Steps of Mindfulness - A Journey with Thich Nhat Hanh (Schritte der Achtsamkeit - Eine Reise mit Thich Nhat Hanh). Regie: Thomas Lüchinger. Met: Thich Nhat Hanh. In: Lantaren/Venster, Rotterdam.

    • Hans Beerekamp