NBC verfilmt leven van moordenaar- schrijver Klinkhamer

De Amerikaanse televisiezender NBC maakt een tweedelige televisiefilm over het leven van Richard Klinkhamer. Op 2 februari 1991 deed deze schrijver en oud-strijder in het Franse vreemdelingenlegioen aangifte van de verdwijning van zijn vrouw Hannelore Klinkhamer-Godfrion. In februari van dit jaar bekende Klinkhamer dat hij zijn vrouw na een echtelijke ruzie heeft vermoord en in de tuin achter zijn huis in het Groningse Ganzedijk heeft begraven.

De eerste aflevering van de televisiefilm wordt in de Verenigde Staten uitgezonden op 16 mei in de nieuwsrubriek Dateline NBC, een programma waarin opvallende en spraakmakende affaires in het buitenland worden belicht. In het daaropvolgende weekend is de uitzending op de Nederlandse tv te bekijken.

De Amerikanen hebben maandag opnames gemaakt in Groningen. Er is onder meer langdurig gefilmd op het hoofdbureau van politie, waar een politiewoordvoerder uitleg geeft over het onderzoek. De advocaat van Klinkhamer, mr. W. Anker, heeft medewerking aan de uitzending geweigerd. ,,Ik behandel de zaak op de rechtszitting en niet vooraf op de televisie'', aldus de raadsman uit Leeuwarden. Negen jaar geleden deed Klinkhamer aangifte van de verdwijning van zijn vrouw; politie en de buurt hadden direct een vermoeden dat hij er mee te maken zou hebben. Over zijn arrestatie, het vermoeden van de buurt en de politie schreef Klinkhamer een boek, Woensdag gehaktdag. Een uitgever vond hij er niet voor. Vic van de Reijt van uitgeverij Nijgh en Van Ditmar, die in de jaren tachtig twee boeken van Klinkhamer publiceerde (Gehoorzaam als een hond, De hotelrat en andere verhalen), vond het `literair mislukt'. Na zijn aanhouding begin dit jaar is de schrijver in het Pieter Baan Centrum in Utrecht opgenomen voor psychiatrisch onderzoek. De man verblijft inmiddels weer in de gevangenis in Leeuwarden in afwachting van de rechtszitting die gepland staat voor 18 mei.