NACHTRADIO: VINCENT NA MIDDERNACHT

Vincent van Engelen presenteert zeven dagen per week van twaalf tot één uur het NPS-programma Vincent na middernacht op de klassieke zender Radio 4. ,,Op de werkdagen live maar in het weekeinde opgenomen'', zegt Van Engelen die het programma al ruim vijf jaar verzorgt. Hij voegt er aan toe dat hij een vaste kern van luisteraars heeft die veelal na Met het oog op morgen de dag met ontspannen klassieke muziek afsluiten. Hoeveel mensen er luisteren weet hij niet. ,,Vind ik ook niet belangrijk.''

De muziek vat hij zo breed mogelijk op: opera, vocaal, instrumentaal, kamermuziek, orgel en piano. Ook voor jazz van trompettist Miles Davis, pianist Duke Ellington of klarinettist Benny Goodman schrikt Van Engelen niet terug. ,,Ik vind het niet erg als iemand tijdens mijn uitzending in slaap valt. Dat past bij muziek in de nacht. Dat betekent ook dat er een goede keus is gemaakt.''

Van Engelen beperkt zich niet tot het werk van de bekende componisten zoals Bach, Beethoven, Berlioz, Mahler, Schubert, Strawinski en Vivaldi. Ook componisten die minder bekend zijn en met deze groten bevriend waren komen aan bod. Zoals Franz Paul Lachner, de vriend van Schubert en de Italiaanse violist en componist Pietro Antonio Locatelli die zich in 1729 voorgoed in Amsterdam vestigde. En dan niet in gehaaste passages van enkele minuten – ,,Dat is voor Classic FM'' – maar aangenaam ruim. Het is voor Van Engelen een soort uitdaging de menselijke aspecten en het gewone leven van de componisten en dirigenten uit te zoeken en daarover in zijn uitzending te berichten en dat muzikaal te illustreren.

Opmerkelijk is dat de muziek die Van Engelen presenteert rechtstreeks met een ISDN-lijn (een telefoonverbinding van studiokwaliteit) uit zijn studiootje in zijn woning in Brussel komt.

In augustus zal hij zijn tweeduizendste uitzending verzorgen. ,,Maar dat vieren we pas in oktober omdat in augustus toch iedereen met vakantie is.''

(Foto Louk Röell)