Internationaal

LONDEN

De aandelenkoersen op de beurs in Londen zijn vanmorgen over een breed front omlaag gegaan. Het negatieve sentiment werd veroorzaakt door de verliezen van de Amerikaanse Nasdaq en de Dow-Jonesindex. Grote verliezers in Londen waren de telecombedrijven Vodafone en British Telecom. De dalingen van de twee beursgiganten woog zwaar in de FTSE-index. De beursgraadmeter verloor 1,2 procent op 6.296 punten.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt stonden de telecomaandelen onder druk. Zwaargewicht Deutsche Telekom leverde 2 procent in. Ook softwarebedrijf SAP moest opnieuw terrein prijsgeven. Het aandeel kalfde 1,5 procent af.

De DAX-index stond rond de middag 0,18 procent lager op 7.542 punten.

PARIJS

Oliemaatschappij TotalFinaElf nestelde zich aan kop van het peloton verliezers op de Parijse beursvloer. Het aandeel werd van de aanbevelingslijst van de Britse zakenbank Goldman Sachs geschrapt.

De CAC-40-index verloor 0,44 procent op 6.533 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de Aziatische beurzen zijn vanmorgen over het algemeen licht gezakt.

De effectenbeurs in Tokio hield de deuren dicht in verband met een nationale feestweek. Beleggers op de overige beurzen in Azië richtten zich daarom op Wall Street. Daar was de stemming gisteren negatief, waardoor de meeste aandelen in Hongkong, Singapore en Australië ook terrein moesten prijsgeven. De Hang-Sengindex in Hongkong verloor 1,52 procent. In Singapore eindigde de beursgraadmeter 1 procent lager. De Australische aandelenkoersen sloten gemiddeld 0,72 procent in de min. Alleen Zuid-Korea hield stand. De beursindex aldaar bleef onveranderd.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft gisteren flinke averij opgelopen. De technologiefondsen, die de afgelopen drie handelsdagen in trek waren, lieten het massaal afweten. De technologiezware Nasdaq leverde 4,36 procent in op 3.785 punten. Ook de Dow Jones kon zich niet onttrekken aan de malaise. De index verloor 0,75 procent op 10.731 punten.

Beide graadmeters hadden te lijden van de winstwaarschuwing van AT&T. Het telecomconcern moest op Wall Street ruim 14 procent inleveren. Ook Microsoft had het zwaar te verduren door een kritisch analistenrapport. Het aandeel kalfde bijna 5 procent af. In het kielzog van AT&T en Microsoft zakten de aandelenkoersen van veel andere technologiefondsen weg. De traditionele waarden daarentegen deden het goed.