Holland Festival vraagt 1,2 miljoen meer subsidie

Het Holland Festival heeft volgens de drie jaar geleden aangetreden artistiek directeur Ivo van Hove nu met nieuwe initiatieven en coproducties op het gebied van theater, muziek en dans voor het eerst de vorm die het moet hebben. ,,Het is een festival van vernieuwing van de traditie en een festival over de traditie van vernieuwing'', zei Van Hove vanmorgen in Amsterdam bij de presentatie van het programma. Hij vraagt van rijk en gemeente Amsterdam in de toekomst per jaar 1,2 miljoen gulden extra subsidie.

Het 53ste Holland Festival, dat van 3 tot en met 25 juni in Amsterdam plaatsvindt, wordt geopend met Körper van choreografe Sascha Waltz. Onder het motto `Toptheater van de lage landen' zijn er acht nieuwe Nederlandse en Vlaamse theaterproducties, waarvan er zes tijdens het festival in première gaan. Johan Simons en Paul Koek maken bij Hollandia de voorstelling Judith, een stuk van Christian Friedrich Hebbel. Theu Boermans regisseert bij de Trust Jeff Koons van Rainald Goetz. Gerardjan Rijnders ensceneert bij Toneelgroep Amsterdam zijn eigen stuk Stalker met een choreografie van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard en met muziek van Harry de Wit.

Ivo van Hove ensceneert in een co-productie van Het Zuidelijk Toneel en de New York Theatre Workshop Alice in Bed van Susan Sontag als een multi-mediavoorstelling. Guy Cassiers brengt met het Ro-theater een enscenering van de roman De Wespenfabriek van de Ierse schrijver Iain Banks. Luk Perceval regisseert bij Het Toneelhuis Aars!, een bewerking van Aischylos' Oresteia. De voorstellingen In Real Time van de gezelschappen Rosas, Stan en Aka Moon ging al eerder in première, evenals Allemaal Indiaan van auteur Arne Sierens en choreograaf Alain Platel. Verder zijn er voorstellingen van jonge regisseurs uit Argentinië, de VS en Duitsland.

In het muziekprogramma gaat de eerste live uitvoering van 200 Motels (1972) als onderdeel van een zesdelig project rond Frank Zappa. Pierre Audi regisseert muziektheaterwerken van Claude Vivier in Reves d'un Marco Polo.

Diary Of One Who Vanished is een voorstelling van de English National Opera en regisseur Deborah Warner op basis van een liederncyclus van Leos Janácek. Onder de titel Il combattimento di Tancredi e Clorinda regisseert Romeo Castellucci vijf madrigalen van Claudio Monteverdi. Verder zijn er concerten met muziek van Peter Schat, Britse drum 'n' bass, Japans slagwerk, popmuziek en elektronische muziek. De Indiase sitarspeler Ravi Shankar opent op 2 juni in het Concertgebouw het Amsterdam Roots Festival. Twee uitvoeringen van Verdi's Aida, in juni in het Muziektheater, zijn op 22 en 25 juni te zien op een videoscherm in het Oosterpark.