Hersens beurs staan in Frankfurt

De Duitse beurs was gewaarschuwd. Het recente huwelijksdebacle tussen Deutsche Bank en Dresdner Bank mocht een tegenslag zijn voor Finanzplatz Frankfurt. Tegelijkertijd was de fusieflop een aansporing voor de beurs het beter te doen. Dat is gelukt.

De fusie met de beurs van Londen, die vandaag bekend is gemaakt, wordt in Frankfurt als een hoogtepunt beschouwd in de opmars van de Duitse beurs. Jarenlang kritiseerde het buitenland de kleine inefficiënte en dure Duitse effectenbeurs. Met de in 1992 begonnen samenvoeging van vier belangrijke beursorganisaties tot de Deutsche Börse AG was het fundament voor de opbloei gelegd.

De fusie leverde aanzienlijke kostenbesparingen op. Ook lokten de lagere transaktiekosten nieuwe en internationale beleggers aan. Met scherpe regels voor de handel met voorkennis loopt Frankfurt internationaal intussen ook in de pas.

Maar vooral door het besluit van de beursleiding de elektronische handel consequent uit te breiden middels ontwikkeling van systemen als Ibis en daarna Xetra heeft Frankfurt internationaal sterk aan gewicht gewonnen.

Intussen geldt Xetra als het beste en betrouwbaarste handelssysteem ter wereld. Sinds de introductie van Xetra is het Duitse handelssysteem geen enkele keer uitgevallen in tegenstelling tot het Britse.

Ook wist Xetra recente spectaculaire introducties zoals Infineon of T-Online met een uitzonderlijk hoog handelsvolume zonder problemen af te handelen.

De snelle handel heeft ertoe geleid dat Frankfurt Londen zelfs in omzet wist in te halen. Was de London Stock Exchange op 31 december vorig jaar goed voor een omzet van 46,1 miljard euro, Frankfurt behaalde een volume van 48,1 miljard euro. De effectenbank Dresdner Kleinwort Benson heeft berekend dat de omzet van de Duitse beurs jaarlijks 24 procent zal stijgen en in 2002 ruim 90 miljard euro zal bedragen.

Een enkeling moge treuren om de reputatie van Finanzplatz Frankfurt, dat net aan gewicht gewonnen had door de zetel van de Europese Centrale bank, de snel groeiende beurs en het enorme succes van de Neuer Markt (voor technologische nieuwkomers). Financiële experts beschouwen de fusie echter als een kleine 'coup' voor de Duitse beurs.

Hoewel Frankfurt qua marktkapitalisatie (1429 miljard euro) een dwerg is vergeleken bij het toonaangevende Londen (2947 miljard euro), leveren de Duitsers de voorzitter van de nieuwe beurs Werner Seifert èn de handelstechnologie.

Samenvoeging met Londen is voor Frankfurt de enige aantrekkelijke optie om vooruit te komen op weg naar consolidering van het Europese beurzenlandschap, nadat de Duitsers besloten hadden niet mee te doen aan Euronext - de nieuwe beurzenfusie tussen Parijs, Brussel en Amsterdam.

Finanzplatz Deutschland zal het 'verlies' van de beurs beslist te boven komen, merkte de Frankfurter Allgemeine Zeitung lakoniek op. ,,De hersens'' van de gemeenschappelijke beurs - de centrale handelscomputer - staan immers in Frankfurt.

    • Michèle de Waard