HBG en Boskalis praten weer

Bouw- en baggerconcern HBG en baggerbedrijf Boskalis zijn opnieuw in gesprek over een mogelijke fusie. Dit hebben beide bedrijven gistermiddag bevestigd.

De twee concerns verkeerden sinds februari op voet van oorlog met elkaar, nadat Boskalis bekendmaakte een bod op HBG te willen doen zonder de instemming van het HBG-bestuur. Het Rijswijkse bouwconcern stapte in maart naar de rechter, omdat het vond dat Boskalis – na eerder fusie-overleg – de termijn schond waarbinnen het nieuwe toenaderingspogingen zou nalaten. De rechter oordeelde dat Boskalis moest wachten met het uitbrengen van een bod tot 15 mei.

HBG wees overname door Boskalis af uit vrees dat de Papendrechtse baggeraar op termijn de bouwactiviteiten van HBG – 's lands grootste bouwconcern – zou afstoten. De pure baggeraar Boskalis zegt na de fusie met een bouw- en baggerdivisie te willen doorgaan.

Om verweer te bieden tegen een vijandige overname door Boskalis gaf HBG nieuwe aandelen uit, die het onderbracht bij een bevriende stichting. Hierdoor zou Boskalis geen meerderheidsbelang in HBG kunnen verwerven. Tegelijk ging het bouwconcern samenwerkingsgesprekken aan met het Belgische baggerbedrijf Deme (Dredging International en Baggerwerken Decloedt). Een alliantie tussen beide ondernemingen moest Boskalis op afstand houden. Hierop trachtte Boskalis zich via de familie Decloedt in te kopen in Deme. Gisteren meldde de Brusselse krant De Standaard dat HBG en Deme hun gesprekken al enige tijd hebben afgebroken, omdat de aandeelhouders van Deme niet op één lijn konden komen.

Het Financieele Dagblad berichtte vanochtend dat de commissarissen van HBG van de door de rechter gelaste adempauze in de baggeroorlog gebruik maakten om beide kemphanen weer rond de tafel te krijgen. Gesprekken tussen de raad van commissarissen van HBG en Boskalis zouden het wantrouwen tussen beide partijen hebben weggenomen. Vervolgens zouden de commissarissen HBG-voorzitter Jan Veraart medio april hebben aangezet tot een gesprek met zijn opponent Rob van Gelder. Dit gesprek zou hen voldoende aanleiding hebben gegeven om `op basis van gelijkwaardigheid' de besprekingen over samenwerking te heropenen. De onderhandelingen zouden de afgelopen drie weken dermate voorspoedig zijn verlopen dat inmiddels voorbereidingen worden getroffen voor een volledige fusie.

Een woordvoerder van HBG weigerde deze berichten te bevestigen. Boskalis was niet bereikbaar voor commentaar. De koers van HBG steeg gisteren al met 6 procent. Daar kwam vanochtend nog eens 6 procent bij. Boskalis won gisteren een half procent. Het leverde die winst vandaag weer in.