Euro zakt onder de 0,90 dollar

De koers van de euro is vanmorgen voor het eerst in zijn bestaan onder het psychologisch belangrijke niveau van 0,90 dollar gezakt. Omstreeks het middaguur noteerde de euro op de Europese valutamarkten 0,8981 dollar. Gisteren sloot de Europese munt op 0,9115 dollar.

Het nieuwe dieptepunt komt niet onverwacht. Handelaren zeiden begin deze week al dat de grens van 0,90 euro getest zou worden. De oorzaak van de lage eurokeurs ligt in de Verenigde Staten, waar de economie veel harder groeit dan in Europa. Dat maakt de dollar sterker.

De euro noteerde tijdens de introductie begin vorig jaar een koers van 1,16675 dollar. Momenteel staat de koers ruim 20 procent lager. De Europese Centrale Bank (ECB), de hoeder van de Europese munteenheid, heeft tot dusver aangegeven dat er weinig reden tot zorg is. De bank zegt vooral te letten op prijsstabiliteit.

De beleggers concentreren zich helemaal op de dollar en de economische groei in de Verenigde Staten, zei vandaag een analist tegen het Franse persbureau AFP.

Vorige week donderdag verhoogde de ECB voor de vierde keer in een half jaar het belangrijkste geldmarkttarief, dit keer met een kwart punt tot 3,75 procent. De zwakke munt is samen met de hoge economische groei en de forse kredietverlening in 11 eurolanden een extra risicofactor voor inflatie. Duurder wordende invoer, zoals de in dollars betaalde olie, drijven het algemeen prijspeil op.