Doden bij gijzeling Filippijnen

Moslimrebellen op het Zuid-Filippijnse eiland Basilin hebben vanochtend verschillende gijzelaars gedood toen ze werden omsingeld door regeringssoldaten. Een militaire woordvoerder heeft dat bekendgemaakt.

Het bericht over de dood van ,,verschillende'' Filippijnse gijzelaars werd vanochtend voorafgegaan door andere berichten die er op duiden dat de situatie in het zuiden van de Filippijnen, waar moslimextremisten ook een groep buitenlandse toeristen in gijzeling houden, snel verslechtert. Zo zijn op het eiland Mindanao ten minste vier mensen om het leven gekomen bij een reeks bomontploffingen.

Over het lot van de 21 buitenlandse toeristen en personeelsleden die anderhalve week geleden vanaf een Maleisisch vakantie-eiland werden ontvoerd naar het nabijgelegen Filippijnse eilandje Jolo, is grote onduidelijkheid gerezen. Een van de leiders van de rebellen, die zich `commandant Robot' noemt, zei vanochtend op een lokaal radiostation dat twee van de gijzelaars dood waren: een blanke man zou per ongeluk zijn geraakt in een vuurgevecht en een blanke vrouw zou zijn overleden na een hartaanval. Het bericht werd aanvankelijk bevestigd door regeringsfunctionarissen in Manila, maar later tegengesproken door provinciale en militaire functionarissen in de regio.

De toeristen worden gegijzeld door Abu Sayyaf, een extremistisch islamitische splintergroepering die strijdt voor een onafhankelijk Mindanao in de verder overwegend katholieke Filippijnen. Dezelfde groep houdt al sinds 20 maart op een ander eilandje, Basilan, een groep van 27 Filippijnen vast, onder wie 22 schoolkinderen. Maar regeringstroepen zijn er in geslaagd om drie kinderen te bevrijden, zo deelde de Filippijnse minister van Defensie, Orlando Mercado, vanochtend mee. Later kwam het bericht dat de rebellen hun dreigement hebben uitgevoerd dat ze hun gijzelaars zouden doden indien het leger zich niet terug trekt.

Terwijl het regeringsleger de afgelopen dagen de aanval heeft ingezet op de kampen van Abu Sayyaf, lijkt ook de situatie op Mindanao uit de hand te lopen. Vanochtend werden verschillende steden en dorpen opgeschrikt door bomaanslagen. In de vissersplaats General Santos kwamen bij twee explosies ten minste vier mensen om het leven en raakten meer dan dertig mensen gewond. In General Santos wonen veel christenen; veel middenstanders en bedrijven sloten de deuren uit vrees voor meer aanslagen. De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF), de grootste islamitische onafhankelijkheidsbeweging op Mindanao. Het MILF scheidde zich af van het `nationale' bevrijdingsfront MNLF, toen dit vier jaar geleden een vredesakkoord sloot. Vorig jaar kondigde het MILF evenwel een staakt-het-vuren af en deze week zouden vredesgesprekken beginnen. In werkelijkheid is de strijd de afgelopen dage geëscaleerd en zijn daarbij meer dan 70 doden gevallen.