Dief

Het Stationsplein in Tilburg op een vrijdagavond. Het fietsenrek weigert mijn rijwiel prijs te geven, een vreemd slot houdt het voorwiel gevangen. Een flauwe grap? Hoe dan ook, er is geen beweging in te krijgen. De fietsenwinkel onder het station biedt geen soelaas. Hoewel ik zwart-op-wit kan aantonen dat ik de eigenaar ben, weigert de winkelier de betonschaar te hanteren. Mag niet van de politie.

De politie dan. ,,Ja, vervelend'', begint de agent. ,,Daar hebben wij geen materiaal voor. Misschien de gemeente.''

Geen slecht idee. Het fietsenteam van de gemeente is immers de hele dag op pad om met betonscharen `misplaatste' fietsen op te ruimen. Maar dat is nou net niet het geval. ,,Staat uw fiets ergens waar-ie niet mag staan? Nee? Dan mogen we 'm niet losknippen.''

Een tweede fietsenmaker leende anoniem een betonschaar. Zodat ik toch mijn weg kon vervolgen, als dief van mijn eigen fiets.

    • René Scholten