Concerns azen op UMTS

KPN, Telfort en Dutchtone en KPN, drie van de vijf huidige aanbieders van mobiele telefonie in Nederland, willen `koste wat kost' een zogeheten UMTS-frequentie binnenhalen. De twee andere, Libertel en Ben, zijn wel in zo'n frequentie geïnteresseerd, maar niet tegen elke prijs.

Dit blijkt uit een rondgang bij de vijf huidige aanbieders van mobiele telefonie. Minister Zalm (Financiën) zei zondag voor de televisie te verwachten dat de veiling van de frequenties de staat ongeveer 20 miljard gulden oplevert.

De veiling van de UMTS-frequenties, ook wel de derde generatie mobiele telefoons genoemd, begint in juli. Met UMTS komt internetten, het bekijken van video's, video-conferencing en het beluisteren van muziek van cd-kwaliteit via de mobiele telefoon binnen handbereik. De overheid heeft vijf frequentiepakketten in de aanbieding. Tot nu toe zijn er vijftien gegadigden die mogelijk mee zullen bieden op een van de vijf te vergeven vergunningen. Een veiling van vijf UMTS-frequenties in Groot-Brittannië vorige week, leverde 85 miljard gulden op.

Van KPN-Mobile werd al langer verondersteld dat het bedrijf alles op alles zou zetten om een vergunning voor UMTS te verwerven. Een woordvoerder van KPN meldt dat ,,KPN een serieuze internationale speler is en dat ook wil blijven''. Naast biedingen op de Nederlandse frequenties zal het concern ook, in samenwerking met onder meer het Spaanse Telefónica, op frequenties in ieder geval Duitsland en België gaan bieden.

MOBIEL BELLENpagina 17

    • Egbert Kalse