China koopt kunstschatten

De Chinese regering heeft op een veiling van Sotheby's in Hongkong kunstschatten teruggekocht die 140 jaar geleden door Britse en Franse troepen uit het keizerlijk zomerpaleis in Bejing zijn gestolen. De verkoop van een keizerlijke vaas en een bronzen tijger uit de 18de eeuw leidde gisteren tot grote commotie toen bekend werd dat de koper in dienst was van de Chinese regering. Voor de ingang van het hotel waar de veiling werd gehouden, voerde de politie charges uit tegen demonstranten. Deze eisten onmiddellijke teruggave van de kunstschatten aan China, zonder dat daarvoor betaald moest worden. ,,Het is een schande dat nationale schatten worden verkocht'', riep een van de betogers. Met de veiling van de twee kunstvoorwerpen was zo'n tien miljoen gulden gemoeid. ,,Alleen door miljoenen uit te geven konden we voorkomen dat deze schatten voor eeuwig verloren zouden gaan.'' Afgelopen zondag liepen de gemoederen al hoog op, toen bij veilinghuis Christie's eveneens Chinese kunstvoorwerpen door de Chinese staat werden terugverkocht.