Cannes zonder directeur

De journalist Olivier Barrot heeft al zijn functies neergelegd bij het Filmfestival van Cannes. Barrot zou Gilles Jacob als artistiek directeur opvolgen, die zelf Pierre Viot als algemeen directeur van het festival zou vervangen. Barrot werd vorig jaar december als opvolger van Jacob voorgesteld.

In een artikel in de Franse krant Libération, dat vorige week werd gepubliceerd, omschreef Barrot de selectieprocedure van films voor het festival als eenzijdig en ouderwets. Hij meent dat Cannes terrein verliest aan de festivals van Berlijn en Venetië. Een van de geselecteerde films voor de 53ste editie van het festival, dat dit jaar van 10 tot 21 mei wordt gehouden, is Dancer in the Dark van de Deense regisseur Lars von Trier, die eerder onder meer Breaking The Waves maakte. Von Triers film dreigt niet op tijd klaar te zijn voor vertoning tijdens het festival. De opnamen van de film, die in de officiële competitie op het festival moet draaien, liepen vertraging op door herhaalde woedeaanvallen van de hoofdrolspeelster, de IJslandse zangeres Björk. Björk schreef ook de muziek voor de musical van Von Trier, waarin ook Catherine Deneuve een rol speelt. In competitie op het festival draaien verder onder meer Bread & Roses van Ken Loach, The Golden Bowl van James Ivory en Takhté Sia van Samira Makhmalbaf.