Bod Unilever op `Knorr'

Het voedingsconcern Unilever heeft een bod uitgebracht van 45 miljard gulden op het Amerikaanse bedrijf Bestfoods, bekend van de merken Knorr (soepen en sauzen) en Hellmann's (mayonaise en dressings). Bestfoods heeft het bod afgewezen als ,,financieel ontoereikend''.

De overname zou verreweg de grootste zijn in de geschiedenis van het Nederlands-Britse Unilever en de grootste in de voedingssector. Het is onduidelijk of Unilever een vijandig bod zal doorzetten als Bestfoods weigert te onderhandelen. ,,Unilever blijft van mening dat Bestfoods het voorstel opnieuw in overweging moet nemen en blijft bereid tot een constructieve dialoog'', meldt Unilever in een verklaring.

Unilever, dat behalve voeding ook wasmiddelen (Omo) en cosmetica (Dove, Axe) in huis heeft, is verder geïnteresseerd in een belang in het grote Duitse cosmeticaconcern Beiersdorf, bekend van het merk Nivea. Beiersdorf is op de beurs 13 miljard gulden waard. De meerderheid is in handen van de oprichtersfamilie en verzekeraar Allianz. ,,We zijn nu tegenwoordig ook bereid om een samenwerking of een minderheidsbelang te overwegen'', zei voorzitter J. Lindenberg van Unilever-Duitsland gisteren op een persconferentie.

Unilever, maker van Calvé mayonaise en Blue Band margarine, is al het op één na grootste voedingsconcern ter wereld, na het Zwitserse Nestlé. Met de overname van Bestfoods zou Unilever zijn positie versterken in de snel groeiende categorie `culinair' met producten als mayonaise, pastasauzen en dressings. Consumenten kiezen vaker voor `gemak' en besteden minder tijd aan koken.

Bestfoods, dat in zestig landen actief is, is de meest internationale van de zeven grote Amerikaanse voedingsconcerns. Volgens de Amerikaanse pers mislukten afgelopen jaar fusiebesprekingen met Heinz, bekend van zijn tomatenketchup. De aandelenkoersen van voedingsconcerns zijn de afgelopen maanden fors gedaald ten opzichte van andere sectoren, waardoor analisten een fusie- en overnamegolf verwachten. Ook Nabisco, de grootste koekjesmaker ter wereld, staat te koop, voor zo'n 65 miljard gulden. Unilever besteedde zelf vorige maand in de VS meer dan 5 miljard gulden aan ijsmaker Ben & Jerry's en aan SlimFast, met gezondheids- en dieetvoeding.

Volgens de Britse pers waren de onderhandelingen met Bestfoods in een vergevorderd stadium. Unilever had het bod verhoogd tot 66 dollar per aandeel, een premie van 31 procent op de slotkoers van gisteren op de beurs in New York. Beleggers reageerden vanochtend verdeeld op de berichten. De koers van Unilever steeg aanvankelijk licht, maar was rond het middaguur 2,5 procent lager.

ACHTERGROND: Pagina 15