Beurzen Frankfurt en Londen fuseren

De aandelenbeurzen van Londen en Frankfurt gaan op basis van gelijkwaardigheid fuseren tot de grootste Europese beurs. Dat hebben ze vanochtend in Londen bekendgemaakt.

De nieuwe beurs gaat iX heten en krijgt zijn hoofdkwartier in Londen, hoewel Deutsche Börse en de London Stock Exchange (LSE) een gelijkwaardig aandeel in de onderneming krijgen. De nieuwe beurs, na New York (Nyse) de grootste ter wereld, gaat tevens een ,,strategische wereldwijde alliantie' aan met de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Traditionele hoofdfondsen, zogeheten blue chips, zullen in Londen worden verhandeld, terwijl Frankfurt de technologiefondsen krijgt en de optie- en derivatenhandel Eurex. Börse-chef Werner Seifert wordt de eerste iX-directeur, en de vorige maand aangetreden LSE-voorzitter Don Cruickshank wordt voorzitter van het nieuwe conglomeraat.

De nieuwe beurs is ,,de eerste stap op weg naar een pan-Europese, geïntegreerde markt', zei Cruickshank vanmorgen op de presentatie van wat de beurzen een merger of equals noemen. Volgens Seifert biedt iX ,,voordelen voor [klanten] van elke grootte, met meer liquiditeit en minder overlappingen' van systemen en was er ,,geen alternatief' voor Londen als hoofdkwartier. LSE en Deutsche Börse hebben nu samen 53 procent van het Europese handelsvolume en de grootste derivatenmarkt ter wereld. iX heeft vandaag ook een intentieverklaring getekend met de beurzen van Madrid en Milaan voor samenwerking en uitzicht op een latere fusie.

Beide beurzen zullen het Duitse elektronische transactiesysteem (waar de orders binnenkomen) Xetra gebruiken. Het Londense systeem Sets, dat kortgeleden door storingen werd getroffen, verdwijnt. iX kiest daarentegen voor het Britse orderverwerkingssysteem Crest. De keuze van het orderverwerkingssysteem geldt als cruciaal, omdat daarin de meeste efficiency is te verkrijgen. Frankfurt heeft ermee ingestemd zijn eigen systeem Clearstream buiten de fusie te houden. Deutsche Börse is zelf eigenaar van het systeem en dat zou een fusie op basis van gelijkwaardigheid onmogelijk hebben gemaakt.

De fusie moet eind dit jaar in werking treden. Koersen op de nieuwe iX worden op verzoek van bedrijven naar keuze aanvankelijk in euro's of ponden genoteerd. Dat moet de nieuwe beurs aantrekkelijk maken voor zoveel mogelijk bedrijven.BEURZENFUSIE

Gavin Casey, de huidige LSE-directeur, zei tegen de BBC dat het ,,zinnig' lijkt op termijn de Londense koersen volledig in euro's te noteren. Dat zou de druk op de Britse regering opvoeren een beslissing te nemen om toe te treden tot de gemeenschappelijke Europese munt. Maar op de persconferentie wuifde hij politieke implicaties weg.

Londen en Frankfurt praten sinds 1998 verschillende samenwerkingsverbanden. Na het mislukken van een eerdere fusie besloten beide beurzen een losse alliantie aan te gaan met elkaar en zes andere Europese beurzen. De gesprekken opnieuw kwamen in een stroomversnelling nadat de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel in maart besloten te fuseren onder de naam Euronext. iX kenschetste dat initiatief vanmorgen als ,,een aanval'.

Seifert en Casey prezen uitgebreid elkaars inspanningen om tot een fusie te komen. Eerder waren berichten uitgelekt over een Brits pr-offensief tegen het ,,inflexibele' Duitsland als een fusie zou mislukken.

Zowel de LSE als de Deutsche Börse ontmantelen momenteel hun besloten verenigingsstructuur. Dat moet het mogelijk maken beide bedrijven een eigen beursnotering te geven. De vandaag bekendgemaakte fusie omvat een aandelenruil tussen beide beurzen.

Onze correspondent in Parijs voegt hieraan toe:

,,Kalm' zegt de Beurs van Parijs te zijn naar aanleiding van de voorgenomen fusie tussen de beurzen van Londen en Frankfurt. Een woordvoerder spreekt van ,,een nieuwe stap voorwaarts in de versterking van de Europese markten, na die van ons samengaan met Brussel en Amsterdam'.

Euronext had gehoopt dat de Londense aandelenhandel (LSE) zich zou aansluiten bij de formatie van Parijs, Amsterdam en Brussel. De directeur van de Parijse Beurs, Jean-François Théodore, had direct al bij het ontstaan van Euronext, op 18 maart, aangestuurd op samenwerking. Begin april stuurde hij een brief waarin hij een complete fusie voorstelde. ,,Londen' zou de ontvangst van de brief niet eens bevestigd hebben. In het dagblad Le Monde van vandaag zegt Théodore daarover: ,,Ons voorstel was beter voor Londen. Wij betreuren dat de Britse markt het niet in overweging hebben genomen. Ook zegt hij: ,,Euronext is, anders dan men denkt, niet niks. Onze markt is niet zo heel veel kleiner dan de twee die nu samengaan. Wij zijn eerder van start gegaan en onze structuur is duidelijker.'

ALLIANTIESpagina 17