Aandeel Baan bereikt nieuw dieptepunt

Aan de vrije val van automatiseerder Baan lijkt geen einde te komen. Het aandeel sloot gisteren 12 procent lager op 3,05 euro, de laagste koers ooit. Vanmorgen bleek dat het nog veel slechter kan.

Baan verloor ruim 16 procent en bereikte daarmee een nieuw dieptepunt op 2,55 euro. Beleggers deden het aandeel van het softwarebedrijf uit angst voor een faillissement massaal van de hand. Baan kampt al maanden met een slechte vermogenspositie.

Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van dit jaar een verlies bekend van ruim 170 miljoen gulden. De onderneming verliest nog steeds miljoenen en heeft dringend een nieuwe kapitaalinjectie nodig.

Dat lijkt echter een probleem, nu het aandeel onder de grens van 3 euro is gezakt. Baan en de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns sloten onlangs een overeenkomst over een nieuwe lening van 150 miljoen euro in ruil voor nieuwe aandelen. Deze transactie zou onuitvoerbaar worden als het aandeel Baan onder een bepaalde koers belandt. Volgens onbevestigde berichten is die ondergrens 3 euro.

Ketst de lening van Bear Stearns af, dan blijft Baan zitten met een negatief eigen vermogen. Het aandeel verdwijnt dan naar het zogenoemde strafbankje van de AEX, waar het onder meer aandelen Fokker, DAF en Ceteco gezelschap kan houden. Volgens een woordvoerder van de AEX kan dan gewoon in aandelen Baan worden gehandeld, maar krijgt het fonds ,,een etiket opgeplakt dat dient als een waarschuwing voor beleggers''. Het sentiment bij Philips en Unilever was vanmorgen evenmin positief. Philips liet weten twee bedrijfsonderdelen die keramische componenten maken te hebben verkocht aan het Taiwanese Yageo. Het elektronicaconcern ontving 1,4 miljard gulden. Philips doet de twee onderdelen van de hand omdat zij niet meer passen in de kernactiviteit van dochter Components. Beleggers reageerden weinig enthousiast. Het aandeel Philips verloor 1,56 procent op een koers van 49,22 euro.

Unilever kreeg een veeg uit de pan van het voedingsmiddelenconcern Bestfoods. Het Amerikaanse bedrijf wees een bod van Unilever van ruim 44 miljard gulden af. Aanvankelijk reageerde het aandeel Unilever met een kleine winst, maar in de loop van ochtend kalfde het aandeel 3,4 procent af op een koers van 47,65 euro.

Ondanks het omvangrijke peloton verliezers op het Damrak wist de AEX-index een bescheiden stijging vast te houden. De beursgraadmeter stond rond de middag op een winst van 0,38 procent op 676 punten. Grote winnaars waren Newconomy, de financiële waarden en telecomgigant KPN.

Newconomy boekte gisteren al een winst van ruim 32 procent na de presentatie van gunstige resultaten over het eerste kwartaal. Vanmorgen mocht het internetbedrijf bijna 30 procent bijboeken. KPN blijft profiteren van de mogelijke fusie met het Spaanse Telefónica. Het aandeel dikte 4,5 procent aan op 130,60 euro.