12 bieders voor Duitse telefonie

Twaalf ondernemingen en consortia hebben zich aangemeld voor de veiling van de licenties voor de volgende generatie mobiele telefoons, die mogelijk 120 miljard mark (ruim 130 miljard gulden) oplevert. Onder de potentiële bieders zijn er twee verrassingen, namelijk het Franse Vivendi en Nets, een Duitse leverancier van software voor draadloze verbindingen.

In Duitsland worden tussen eind juni en begin augustus vier tot zes licenties geveild, afhankelijk van de wijze waarop de twaalf bandbreedtes worden gebundeld. Elke licentie brengt mogelijk 30 miljard D-mark op, waarmee het bedrag van 85 miljard gulden dat de Britse licenties opbrachten ruim zou worden overtroffen.

Naast het onbekende Nets hebben de vier Duitse telefoonaanbieders interesse: Deutsche Telekom, Mannesmann (Vodafone), Viag Interkom (Veba/Viag, British Telecom, Telenor) en E-Plus (KPN, Bell South). Uit Frankrijk is er behalve van Vivendi belangstelling van France Telecom, dat zich heeft gemeld via deelneming MobilCom Multimedia. Ander belangstellenden uit het buitenland zijn het consortium 3 G (Telefónica, Sonera, Orange), MCI Worldcom, Debitel (Swisscom), Talkline (Tele Danmark) en Auditorium (Hutchison Whampoa uit Hongkong).