Zwitsers verkopen 120 ton goud

De centrale bank van Zwitserland wil maximaal 120 ton goud verkopen voor eind september van dit jaar. De bank maakte vanmorgen bekend al te zijn begonnen met de verkoop van een deel van zijn goud.

De verkoop komt niet als een verrassing. In samenspraak met 14 andere Europese centrale banken, waaronder die in Nederland, heeft Zwitserland vorig jaar september al aangekondigd zijn goudreserves te willen verkleinen. Van de totale Zwitserse goudvoorraad van 2.600 ton wil de Zwitserse regering de helft gebruiken om de nationale munt te ondersteunen. Zo'n 1.300 ton is daarmee bestempeld als overschot en wordt in principe de komende jaren op de markt gebracht.

Ook het tijdstip komt niet als een verrassing. Gisteren werd in Zwitserland een wet voor de nationale munt en voor betalingen van kracht, waarmee het goudbeleid van de Zwitserse regering nauw samenhangt. Voorafgaand aan de vanmorgen bekendgemaakte eerste tranche van de verkoop was de goudprijs al gedaald. Tegen het einde van de ochtend noteerde het goud op de termijnmarkt in Londen 273,85 dollar voor een ounce, tegen een slotkoers van 275 dollar gisteravond.

De Zwitserse Nationale Bank probeerde de beleggers vanmorgen gerust te stellen met de mededeling dat de verkoop geleidelijk zal plaats hebben om de goudmarkt niet te verstoren. De verkoop van de 1.300 ton goud wordt over de komende jaren uitgesmeerd, maar de bank gaf niet aan op welke manier. ,,De transacties van de bank zullen worden gedaan binnen het raamwerk van de overeenkomst over de goudverkopen, die op 26 september 1999 is gesloten tussen de centrale banken'', meldde de Zwitserse bank vanmorgen. In dat akkoord zijn de goudverkopen door de centrale banken beperkt tot 400 ton per jaar, ofwel 2.000 ton in vijf jaar.

De centrale banken in Europa, die samen zo'n 12.500 ton goud bezitten, zijn al langer bezig met de verkoop van goud. Het edelmetaal is zijn traditionele rol als garantie voor de nationale munt in tijden van economische tegenspoed kwijtgeraakt. Het nadeel van goud is bovendien dat het, anders dan bijvoorbeeld beleggingen in valuta's, geen enkel rendement oplevert. De Nederlandsche Bank (DNB) kondigde eind vorig jaar aan in vijf jaar tijd driehonderd ton goud te verkopen, 30 procent van de voorraad. Begin jaren negentig bezat DNB nog 1.700 ton goud, waarmee Nederland een van 's werelds grootste goudbezitters was.

De Bank of England, de Britse centrale bank, meldde medio vorig jaar dat zij de goudvoorraad van 715 ton wil terugbrengen tot 300 ton. Ook het Internationaal Monetair Fonds verkoopt een deel van de goudvoorraden om daar een plan voor schuldverlichting van de allerarmste landen mee te financieren. Daarbij zou het gaan om tussen de 160 en 310 ton. Door het verwachte aanbod van goud op de markt is de prijs van het edelmetaal de afgelopen maanden fors gedaald.