Zimbabwe

Mugabe is een racist en dat moet gezegd worden. Haat aanstichten om aan de macht te komen en/of te blijven, is precies wat alle racistische demagogen doen. Maar, is Zimbabwe in het nieuws alleen omdat de slachtoffers van het huidige `bêtise humaine' blanken zijn? Als dat het geval was, dan is het tijd om te stoppen hier in Nederland met de hypocriete discussie over integratie. Elke nadruk op het blank zijn van de slachtoffers van dit `bêtise humaine' betekent in feite toegeven dat integratie van blanke boeren in Afrika nooit is begonnen of juist dat alle mensen aan de blanke maatstaf moeten voldoen.

De blanke boeren zijn slachtoffer van de incompetentie van de politiek in Zimbabwe, maar haat is makkelijk te kweken waar onrechtvaardigheid een dagelijkse zaak is. Blanke boeren zijn mede verantwoordelijk voor die onrechtvaardigheid. Zij zijn nu een makkelijk prooi van een demagoog omdat zij jarenlang geen gebruik gemaakt hebben van hun voorrechtpositie om de onrechtvaardigheid van de geschiedenis recht te zetten.

Onder onze ogen speelt zich een grimmig multicultureel drama af in Zimbabwe. Zwarten hebben nooit leren leven met blanken en blanken hadden geen behoefte om met hun zwarte landgenoten voor de `voedoe' te dansen. Dit kan een les zijn van wat Nederland te wachten staat als wij nu niet beginnen met leren samenleven.

Integratie, leren we van de huidige situatie in Zimbabwe, moet alleen maar een dominante cultuur herkennen: de cultuur van het bevorderen en/of behouden van de sociale zekerheid en rust en een gezonde welvaart voor iedereen zonder te kijken naar wiens cultuur dominant gekeken moet worden.

Ik ben zwart, Afrikaan, vluchteling en allochtoon. Ik blijf vinden dat mensen die de geschiedenis, cultuur en religie gebruiken om hun tekortkoming in hun menselijkheid goed te praten, de naam van Hitler verdienen.

    • Paul Mbikayi