VS tracht via WTO 7 landen open te breken

De Amerikaanse regering wil bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO) klachten indienen tegen minstens zeven landen om zo meer toegang te forceren tot talrijke buitenlandse afzetmarkten.

Dat meldde gisteren de Amerikaanse handelsafgevaardigde Charlene Barshefsky die daaraan toevoegde: ,,Deze zaken onderstrepen onze vastbeslotenheid om krachtige actie te ondernemen tegen praktijken van buitenlandse regeringen die strijdig zijn met internationale verplichtingen.'' De Amerikaanse klachten worden ook vermeld in het zojuist verschenen jaarverslag van Barshefsky's bureau. De klachten werden gisteren bekendgemaakt kort voor het vertrek van de Amerikaanse onderminister van Financiën, Stuart Eizenstat, naar Brussel die daar transatlantische handelsdisputen wil bespreken.

De gisteren aangekondigde Amerikaanse klachten zijn onder meer gericht tegen de Deense protectie inzake intellectuele eigendomsrechten, duistere praktijken van de Braziliaanse douane in de textielhandel, en bescherming van de Roemeense textiel- en pluimveesectoren. Verder worden door Washington investeringsvereisten in de Indiase autoindustrie op de korrel genomen, alsmede local content-eisen die gelden in de Filippijnse auto- en motorenindustrie en het protectionistisch geachte patentregime in Argentinië.

Barshefsky stelde echter een langverwachte klacht tegen de overheidssubsidiëring van Airbus-vliegtuigen tegen de Europese Unie uit. Zij dreigde verder wel met klachten tegen protectie van de Japanse `platte schermen'-scctor en tegen de barrières die Zuid-Korea zou opwerpen tegen de import van auto's en farmaceutische producten.

De Amerikaanse onderminister van financiën Eizenstat bezoekt op zijn beurt Brussel waar hij vandaag zou proberen een eind te breien aan een WTO-zaak die de Verenigde Staten onlangs van de Europese Unie verloren. De WTO sprak zich uit tegen een Amerikaanse belastingvoorziening die Amerikaanse bedrijven toestaat hun buitenlandse belastingplichtigheid te beperken door hun exportverkopen langs andere buitenlandse verkooporganisaties te loodsen.

De Europese Unie protesteerde daar met succes tegen bij de WTO. Tot grote woede van het Amerikaanse bedrijven die menen dat de bewuste fiscale regeling berust op een gentleman's agreement dat de VS en de EU begin jaren tachtig hadden beklonken om een eerder dispuut te regelen. De EU-overwinning in de WTO maakt een wijziging in de Amerikaanse belastingwetgeving nodig.