Vrijspraak in zaak geestelijke mishandeling

Een 56-jarige man uit Eindhoven die zijn dochter achttien jaar zo zou hebben vernederd dat zij nu op haar 27ste lichamelijk en geestelijk een wrak is, is door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken. Het was voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstond voor geestelijke mishandeling. De officier van justitie eiste eerder een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Advocaat mr. J. van Dok had gevraagd om onderzoek van het slachtoffer door een psychiater en een psycholoog. Zij concludeerden dat bij meervoudige stoornissen, zoals die zich bij de vrouw voordoen, er niet slechts één of twee factoren zijn die tot die toestand hebben geleid. Volgens de deskundigen zijn het wisselende factoren van biologische, psychologische en sociale aard die daartoe hebben geleid. De rechtbank oordeelde op grond van de rapportages dat er onvoldoende oorzakelijk verband bestaat tussen de ziekte van de vrouw en de manier waarop W. haar in haar jeugd behandelde, ,,om verdachte een strafrechtelijk verwijt van mishandeling te maken.''