Veroordeling vijf dakdekkers voor oplichting

De rechtbank in Zutphen heeft gisteren voor het eerst veroordelingen uitgesproken in een serie rechtszaken tegen een omvangrijke groep oplichters die zich voordeed als dakdekkers.

De `dakdekkersbende' concentreerde zich rond het Doetinchemse bedrijf `Korrekt' van de 39-jarige hoofdverdachte B. en zijn familie, maar opereerde onder verschillende bedrijfsnamen en in wisselende samenstelling in heel Nederland. De oplichters belden aan bij bejaarden met de melding dat er iets mis was met het dak van hun woning en boden aan het euvel tegen contante betaling meteen te verhelpen. Daarbij werden verschillende gebreken gesimuleerd, aldus een woordvoerder van het Zutphense openbaar ministerie: ,,Men trok bijvoorbeeld een dakpan los, urineerde naar beneden en constateerde vervolgens dat het dak lekte.'' Daadwerkelijke gebreken aan het dak werden niet of ondeugdelijk gerepareerd, waarna in sommige gevallen duizenden guldens in rekening werden gebracht. De betaling ging in veel gevallen gepaard met dwang: niet zelden begeleidde de `dakdekker' het slachtoffer naar een geldautomaat, of dwong de bejaarde om een overschrijfformulier te tekenen.

In totaal heeft de politie 240 aangiften geregisteerd van gedupeerde oudere huizenbezitters. Volgens het OM ligt het werkelijke aantal slachtoffers echter veel hoger: ,,De angst- en schaamtefactor is waarschijnlijk groot.'' Omdat er vanaf 1996 verspreid over het land aangiften binnenkwamen, kon de bende aanvankelijk ongestoord te werk gaan. In september van het vorig jaar startte een recherche-team van 35 man van de politie Doetinchem een grootschalig onderzoek, dat in totaal tot 49 arrestaties heeft geleid. Gisteren veroordeelde de rechtbank de 39-jarige hoofdverdachte B. tot 5,5 jaar wegens oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Tegen hem was 8 jaar cel geëist. Zijn 19-jarige zoon kreeg 3 jaar cel opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een 34-jarige medeverdachte werd veroordeeld tot dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk, twee 17-jarige verdachten kregen werkstraffen van 210 en 240 uur opgelegd.